Србија

ЕВО КАКО ЈЕ ПРОШЛА НОЋ И КАКВА ЈЕ ТРЕНУТНА СИТУАЦИЈА НА КиМ!

После уласка косовских полицајаца, у северном делу Косовске Митровице од јутрос је мирно. Нема инцидената, али је напето.

У северном делу Косовске Митровице је мирно, а окупљени грађани су се разишли, пише РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Косовска полиција саопштила је да ће наредних дана повећати присуство на северу и навела да је то у циљу одржавања јавног реда.

Подсећамо, неутврђен број припадника Косовске полиције ушао је синоћ из Јужне у Северну Митровицу и запосело више важних пунктова у граду.

Засад нема званичних информација о коликом контингенту полицајаца се ради. На снимцима из Митровице види се најмање неколико десетина косовских полицајаца, док београдски медији преносе да их укупно има „неколико стотина“.

Према ономе што су полицајци рекли репортеру сајта Косово онлине, директива коју су добили је да „осигурају безбедност“. Сајт Коссев је објавио, позивајући се на своје изворе, да су припадници косовске полиције појачали присуство у Северној Митровици на основу пријава грађана албанске националности у последњих неколико дана да осећају да им је безбедност угрожена.

„Аљбин Курти је „наставио са противправним и насилним акцијама са циљем окупације севера КиМ“, рекао је синоћ на ванредној конференцији директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и нагласио да „Курти жели да изазове насиље и протера српски народ са КиМ, где напада вртиће, људе у Великој Хочи“.

– Београд ће размотрити повратак до 1.000 припадника безбедносних снага на КиМ по Резолуцији 1244 – рекао је Петковић, а међународној заједници поручио „да не треба да буде изненађена одлукама Београда који је одлучан да сачува српски народ у јужној покрајини“.

 

Извор: Блиц