Србија

ЕВО ШТА СРБИЈА ПОТПИСУЈЕ У ТИРАНИ! Једна тема посебно је у фокусу

Нацрт декларације Самита Европска унија – Западни Балкан, који ће бити одржан 6. и 7. децембра у Тирани, истиче да „заједничка визија за будућност укључује заједничку одговорност и заједничке вредности“, а у посебном делу бави се последицама руске агресије на Украјину.

У нацрту документа у који је имао увид приштински портал Коха.нет истиче се да „ескалирајући агресорски рат Русије против Украјине угрожава европски и глобални мир и безбедност“, и подвлачи важност стратешког партнерства ЕУ и Западног Балкана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Заједничка визија за будућност укључује заједничку одговорност и заједничке вредности. Док продубљујемо нашу сарадњу са партнерима, позивамо их да остваре брз и одржив напредак ка потпуном усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ (ЗСБП) и да делују у складу са тим, укључујући мере које ограничавају ЕУ – наведено је у документу.

У нацрту декларације самита честита се „оним партнерима са Западног Балкана који већ показују своју стратешку посвећеност у овом погледу тако што се у потпуности усклађују са заједничком спољњом и безбедносном политиком ЕУ и охрабрују се они који то нису учинили да следе њихов пример“.

У документу ЕУ „поново потврђује своју пуну и јасну посвећеност изгледима за чланство у Европској унији Западног Балкана“ и позива на „убрзање процеса чланства, што је у заједничком интересу, засновано на реформама поверених партнерима, фер и ригорозним условљавањем и принципом заслуга“.

ЕУ поздравља напредак који су земље Западног Балкана оствариле на свом путу ка ЕУ од самита ЕУ-Западни Балкан, организованог у Брду код Крања (Словенија), октобра 2021. године, а нарочито одржавање првих међувладиних одвојених конференција Албаније и Северне Македоније.

У трећој тачки документа фокус је на демократизацији земаља региона, које се позивају да „подржавају основне европске вредности и принципе, у складу са међународним правом“.

– ЕУ поздравља и обновљену посвећеност партнера са Западног Балкана примату демократије, основним правима и вредностима и владавини права, укључујући поделу власти, и истиче потребу континуираних напора у борби против корупције и организованог криминала, јачања подршке доброј управи, људским правима, родној равноправности и правима припадника мањина – пише у документу.

Додаје се да „кредибилитет ових обавеза зависи од смисленог спровођења неопходних реформи и од изградње чврсте историје подржане јасном и доследном јавном комуникацијом у интересу народа“.

– Оснажено цивилно друштво и независни и плуралистички медији, уз пуно поштовање слободе изражавања, суштинске су компоненте сваког демократског система и ми поздрављамо и подржавамо улогу коју они играју на Западном Балкану – додаје се у документу.

ЕУ подсећа на важност наставка реформи, како за добробит грађана, тако и као основа за континуирану подршку ЕУ, посебно у области владавине права, и областима које се односе на независност и функционисање правосуђа, борбу против корупције и организованог криминала.

На дан када буде организован самит, у Тирани ће бити одржан протест опозиције. Очекује се да ће око 1.500 полицајаца и других снага безбедности бити на терену како би осигурали успех и безбедност учесника самита.

 

Извор: Блиц