Свет

ЕВРОПА УКИДА САНКЦИЈЕ РУСИЈИ!? Америка их вуче на дно Орбан и Макрон били оштри!

Европа плаћа много вишу цену руско-украјинског рата него Сједињене Америчке Државе, рекао је мађарски премијер

Мађарски премијер Виктор Орбан још једном је позвао ЕУ да коначно укине санкције Русији. Он је рекао да је крајње време да Брисел преиспита своју политику санкција јер ЕУ због њих пати много више него Америка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сагласан с Макроном
Подсећајући на недавну изјаву француског председника Емануела Макрона, који је закључио да Европа плаћа много вишу цену рата у Украјини него САД, Орбан је рекао да је то апсолутно тачно.

„Председник Емануел Макрон је у праву – цена руско-украјинског рата није иста са обе стране Атлантика“, написао је мађарски премијер на Твитеру.

Време је да ЕУ укине санкције Русији
„Ако желимо да европска индустрија опстане, морамо брзо одговорити на европску енергетску кризу. Крајње је време да преиспитамо санкције“, навео је Орбан.

Мађарска неће обучавати украјинску војску

Мађарска неће обучавати украјинске војнике јер сматра да ће то само ескалирати сукоб у суседној земљи, изјавио је државни секретар у мађарском министарству спољних послова Тамаш Менцер.

„Неке земље у Европи обучавају украјинске војнике, али ми нећемо у томе учествовати. Желимо да кренемо путем мира, а не рата“, написао је Менцер на свом профилу на Фејсбуку.

Мађарска, чија економија у великој мери зависи од руских енергената, добила је изузеће од ембарга ЕУ Москви, међутим, Орбан све време упозорава на негативне последице санкција. Он је у јулу изјавио да је ЕУ, увођењем санкција Русији, сама себи пуцала у плућа и стално позива Брисел да се усредсреди на постизање мира између Москве и Кијева, уместо на наметање ембарга. У складу с таквим ставом, Орбан је одбио да снабдева Украјину оружјем, као и да прими НАТО трупе на своју територију.

Европљани бесни
Његов позив Бриселу да укине санкције Москви долази након Макронове посете Америци. Француски лидер тамо је отишао бесан због одлуке Вашингтона да стотинама милијарди долара субвенционише своју економију и подстакне потрошаче да купују домаће, дискриминишући тако европске производе.

Десинхронизација
Европа је купац гаса и нафте. Америка је произвођач. Дакле, постоји велики јаз.

– Емануел Макрон

Макрон, који је јавно изразио негодовање поводом нових мера САД, иако су тамо енергенти много јефтинији него у Европи, у недељу је дао изјаву за амерички ЦБС њуз. Рекао је да постоји велики раскорак у томе како криза утиче на САД и на ЕУ, будући да се Европа ослања на страну нафту и гас, док је Америка произвођач фосилних горива.

– Кад погледате данашње односе САД и Европе, заиста постоји десинхронизација. Зашто? Енергија. Европа је купац гаса и нафте. Америка је произвођач. А кад погледате ситуацију, наше индустрије и наша домаћинства не купују по истој цени. Дакле, постоји велики јаз који утиче на куповну моћ и конкурентност наших друштава – рекао је Макрон.

 

Извор: Информер