Свет

ЕВРОПСКА УНИЈА ПРЕДЛОЖИЛА РУСИЈА ОДБИЈА! Не прихватамо то и по цену ОВОГА!

Појавили су се и позитивни сигнали у погледу потражње за горивом, јер је више кинеских градова током викенда ублажило ковид ограничења

У поноћ је ступио на снагу ембарго Европске уније на руску нафту која стиже морским путем, а од данас важи и ограничење цене руске нафте на 60 долара, које су усвојиле – најпре ЕУ, а потом и Г7 и Аустралија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, Русија је саопштила да не прихвата то ограничење ни по цену смањења производње.

ЕУ, Г7 и Аустралија увеле су ембарго на руску нафту која стиже преко мора, у настојању да смање финансијску добит Москве и њену способност да финансира рат против Украјине.

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, изјавила је јуче, поводом ступања на снагу овог ембарга, да ће то имати утицај на нашу економију, али да је Србија енергетски стабилна земља.

Истовремено, цене тзв. црног злата су порасле ноћас за 2,0 одсто након одлуке групе ОПЕК+ да настави „пумпање“, уочи ограничења цена и забране увоза руске нафте морским путем у Европску унију.

Појавили су се и позитивни сигнали у погледу потражње за горивом, јер је више кинеских градова током викенда ублажило ковид ограничења, али је попуштање тих мера – од града до града – унело и конфузију широм земље.

Аналитичари кажу да је одлука ОПЕК+ очекивана јер велики произвођачи чекају да виде какав ће бити утицај ембарга ЕУ на увоз и одлуке Групе седам (Г7) о ограничењу цене руске нафте на 60 долара по барелу, при чему Русија прети да ц́е смањити испоруке било којој земљи која прихвати одлуку Г7.

ЕУ ће морати да замени руску нафту снабдевањем са Блиског истока, из западне Африке и САД.

Нафта Брент за испоруку у наредном месецу (фјучерс уговори) наставила је успон и трговала се јутрос у 4:30 часова на азијским берзама у порасту за 72 цента или 0,8 посто – на 86,29 долара по барелу, извештава Ројтерс. Цена фјучерса америчке сирове нафте WТИ порасла је за 70 центи или 0,9 процената, на 80,68 долара по барелу.

Огласио се и Јапан
Ова земља је данас применила ограничење цене за руску сирову нафту, али је од те одлуке изузета нафта која се увози са поља Сахалин-2, саопштила је влада у Токију. Одлука је уследила након договора Г7 и Аустралије.

Одлука о изузимању од лимитиране цене сирове нафте из руског далекоисточног поља Сахалин-2, у којем јапански енергетски оператори имају удео након одласка Шела, донета је „у светлу енергетске безбедности Јапана“, наводи се у саопштењу владе.

Даље мере у вези са руским нафтним дериватима, које би требало да стартују 5. фебруара 2023, биц́е објављене касније.

 

Извор: Телеграф