Свет

Галопирајућа пропаст Немачке, компаније беже из земље! Ево шта се дешава!

Фото: Pixabay.com

Свака четврта немачка компанија планира да пресели производњу у друге земље због енергетске кризе.

С једне стране, проблем су високе цене енергије, с друге, слабљење привреде и поремећај ланца снабдевања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је, у разговору за лист „Велт ам зонтаг“ упозорила Тања Гонер, извршна директорка Федерације немачке индустрије, констатујући да је „немачки пословни модел под огромним притиском“. По речима Волфганга Гроса Ентрупа, извршног директора немачког Удружења хемијске индустрије, ова бранша је посебно погођена, будући да троши изузетно много енергије.

„Бруталне цене енергената нас „нокаутирају“. Ако под хитно не буде функционалног зауздавања цена, то ће значити да влада канцелара Олафа Шолца намерно прихвата деиндустријализацију. Пропаст хемијске индустрије, одвео би на исту странпутицу и друге индустријске гране, што би могло да значи крај Немачке као пословне локације“, рекао је Гросе Ентруп.

Најјача економија у ЕУ се запетљала па је, ма колико то невероватно звучало, све теже наћи грану привреде у којој нема потешкоћа.

„Немачка пуца скоро по свим шавовима“, пишу тамошњи медији.

Слабих тачака је безброј, почев од несташице лекова, нарочито за децу. Нема ни препарата за снижавање температуре. Тек половина возова на немачким дугим пругама стиже на време, па је ова година за Бундесбан најгора у историји.

Кадрови фале, посебно у здравству и образовању. У ургентном центру на преглед се чека и по 40 сати, па, како сведоче лекари, „кад стигнемо до собе, констатујемо да људи леже мртви иако нису морали да умру“. Само на пунктовима интензивне неге недостаје 50.000 радника. У школама широм државе фали 40.000 наставника, а у вртићима чак 100.000 васпитачица.

Немце посебно забрињава чињеница да Бундесвер малтене свакодневно бележи испадање из система неког од кључних елемената наоружања услед „неидентификоване грешке“. Генерал-мајор Рупрехт фон Батлер каже да од 18 тенкова „пума“ не функционише ниједан. Бундесвер је, пре две деценије, поручио 350 комада ових тенкова по цени од 7,6 милиона евра. Цена једне „пуме“ догурала је до 17 милиона, а експерти истичу да је код овог тенка „поуздана једино грешка“. Траљава набавка наоружања постала је пракса, па Бундесвер муку мучи и са хаубицама, јуришним пушкама, хеликоптерима, подморницама.

Министри, недорасли проблемима, хватају се за главу, а грађани све више жале за уређеном домовином из ере канцеларке Ангеле Меркел.

Каска и технолошки напредак

Ни технолошки напредак не иде жељеним током. Немачка је, кад је у питању дигитализација јавне управе, на 21. од 35. места које заузимају чланице ЕУ и земље-кандидати. Савезна агенција за мреже упозорила је да би електрични аутомобили могли да преоптерете струјну мрежу. У нову годину Немци улазе са обећањем да ће се рецесија ублажити, али за то нема конкретних гаранција.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало.рс/Б92