СРБИЈА ЈАВЉА

ГЛАВНИ ГРАД ОБАСУТ РАКЕТАМА! Пољска распоређује ПВО системе Патриот

Добродошли у болог УЖИВО, где из минута у минут преносимо дешавања о оружаном сукобу између Русије и Украјине. У току је 287. дан рата, испод се налази временска линија која се редовно ажурира

„Шахеди“ у нападу на Кијев и Запорожје

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ирански новинар Бабак Тагве објавио је на свом Твитер налогу снимак за који тврди да приказује нове руске нападе дронама самоубицама „Шахед“ на Кијев и Запорожје.

Тагве тврди да је Иран пре неколико дана послао додатне количине дронова Русима.

Пентагон: САД не спречавају Украјину да развије капацитете за далекометне ударе

Сједињене Америчке Државе не спречавају Украјину да развија сопствене способности за далекометне ударе, поручио је амерички министар одбране Лојд Остин.

– Не радимо на томе да спречимо Украјину да развија своје сопствене способности – рекао је Остин новинарима, преноси Ројтерс.

Амерички стејт департмент огласио се раније данас поручивши да САД не опремају, нити охрабрују Украјину да изводи нападе преко својих граница.

– Не опремамо Украјину за нападе преко својих граница и не охрабрујемо Украјину да напада преко својих граница – рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс, пренео је Ројтерс.

Прајс је нагласио да САД опремају Украјину “оним што јој је потребно за одбрану територије“.

Кијев Индипендент: Сирене се чуле у Енгелсу

Сирене за ваздушну опасност активиране су касно синоћ на аеродрому у руском граду Енгеслу, дан након што су експлозије потресле две руске ваздушне базе, пише Кијев Индипендент.

Руски ТАСС је цитирао заменика начелника округа Енгелс Јевгенија Шпољског, који је потврдио да су се сирене огласиле, и да „нема претње по цивилну инфраструктуру“.

Стратешки бомбардери Ту-95 руског ваздухопловства су стационирани у бази Енгелс.

Блашчак: Пољска ће прихватити распоређивање ПВО система Патриот

Пољски министар одбране најавио је јуче да ће ће његова земља прихватити предлог Немачке да се у Пољској постави противаздушни ракетни систем Патриот.

Немачка је дала ову понуду Пољској након што је једна залутала ракета пала на територију Пољске близу границе са Украјином и усмртила два Пољака, подсећа се у извештају АП.

Пољска и НАТО су се сагласили да је на Пољску пала украјинска ракета која је промашила циљ током дејствовања украјинске ПВО против руског ракетног напада 15. новембра.

Пољски министар одбране Мариуш Блашчак у први мах је изјавио да је немачку понуду дочекао са „задовољством“, међутим лидер пољске владајуће странке Јарослав Качински касније је рекао да би систем Патриот требало да буде постављен у Украјини, што су и Блашчак, али и други пољски званичници прихватили.

Блашчак је написао на Твитеру да му је жао што Немачка није желела да постави систем Патриот у Украјину.

Јутрос је ДТЕК најавио хитно искључење струје у Дњепру и Одеси.

У Кијеву постоје хитна искључења (разлика од хитних – краћи период без струје).

А ево још једног обореног „Шахида“ у Житомирској области. Фотографију је објавио гувернер Виталиј Бунечко.

Како је раније саопштено, Русија ове ноћи поново лансира иранске дронове у Украјини.

Главна ствар из јутарњег резимеа украјинског генералштаба:

1. На Лиманском, Бахмутском и Авдејевском правцу, непријатељ концентрише своје напоре на вођењу офанзиве.

2. Напади су одбијени у области Белогоровке, Луганска област, и Верхнекаменског, Спорног, Јаковљевке, Бахмута, Беле Горе, Курдјумовке, Новобахмутовке, Маринке и Новомихајловке, Доњецке области.

3. Непријатељ је током протеклог дана извео 10 ракетних и 33 ваздушна удара. Оштећени су објекти градова Краматорск, Криви Рог, као и села Степне Запорошке области.

Оружане снаге Украјине извеле су 26 ваздушних удара.

4. Украјинци су током протеклог дана оборили 14 јуришних дронова Шахед-136. Ови дронови се дуго нису појављивали у извештајима. Украјинска војска је то објаснила почетком хладног времена.

 

Извое: Информер