Србија

ГРАЂАНИ ПИРОТА О ЦУРЕЊУ АМОНИЈАКА: Затворили смо прозоре, не излазимо из кућа

Становници места Станичење и Сопотски Хан код Пирота обавештени су о несрећи која се догодила на прузи када је дошло до превртања вагона цистерне из ког цури амонијак.

Како је за Еуронеwс Србија рекла Снежана Ђорђевић из Сопота код Пирота, обавештени су о несрећи која се догодила. У ваздуху се, каже, не осећа ништа, али су затворени у домовима и не могу напоље, као и ван тог места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како додаје, њена ћерка која је била у посети због цурења амонијака не може да се врати у Пирот.

Саобраћај између Пирота и Беле Паланке, подсетимо, на ауто путу и магистралном путује у прекиду је због слабе видљивости и алтернативни правац је преко села Понор.

И мештани Станичења наводе да су добили информације о инциденту, али да не знају ништа више од тога. И они кажу да су затворили прозоре и да не излазе из кућа.

Вагон на теретном возу са амонијаком склизнуо је данас са пруге на деоници Пирот-Станичење, код места Сопотски Хан. Том приликом дошло је до цурења амонијака и велике концентрације гаса у амосфери, а грађанима је упућен апел на не излазе напоље.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Подсетимо, више десетина грађана Пирота је затражило лекарску помоћ, а најмање осморо је хоспитализовано након што је данас поподне након превртања вагона дошло до цурења амонијака који је превозио. Како је саопштио Сектор за ванредне ситуације, регистрована је 51 особа са симптомима тровања амонијаком, од чега су две у тежем стању.

Зоран Перишић, директор КЦ Ниш, каже да се ситуација мења из минута у минут, и да се особе са симптомима тровања довозе својим аутомобилима.

Владан Васић, градоначелник Пирота и шеф Градског штаба за ванредне ситуције је на конференцији за медије рекао да је у Пироту проглашена ванредна ситуација те да школе и вртићу понедељак неће радити. Како је навео, евакуисани су радници Тигра и сутра неће радити прва смена.

Извор: Еуронеwс Србија