Свет

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ГЕНЕРАЛ: Стање борбене готовости

Контингент Оружаних снага САД распоређен у Литванији прешао је у стање борбене готовости, рекао је командант литванске војске генерал Валдемарас Рупшис.

Он је подсетио да је на недавним разговорима у Вашингтону договорено присуство америчке војске најмање до 2025. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, како је генерал приметио, неће бити преласка на сталну ангажованост.

„Раније је главни фактор било одвраћање: да покажемо да смо ту, али се контигент може повећати, и облик присуства променити, што се сада демонстрира. Затим су биле јединице које су биле више заузете на обуци са нама, упознавање терена, било је много таквих тактичких задатака. А сада, када се ситуација променила, размештају се оне јединице и опрема која би одмах могла да се бори. Односно, управо такав прелазак из једног режима у други“,рекао је Рупшис у етеру Литванског радија, а преноси РИА Новости.

Према његовим речима, САД у последње време активно повећавају своје војно присуство широм Европе, али је то „реакција на ситуацију“ узимајући у обзир „процену непријатељске претње“.

Литванска војска је напоменула да мисија не прелази у стање активне одбране.

На самиту НАТО-а у Варшави 2016. године, алијанса је одлучила да на захтев Балтичких земаља распореди мултинационалне батаљоне на бази ротације у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској.

Извор: Новости