Православље

ИГУМАНИЈА О ЧУДУ БОЖИЈЕМ: Богородица је спречила да пројектил РАЗНЕСЕ МАНАСТИР!

04.02.2012. Божјом интервенцијом спречено је да пројектил, који је пробио зидове сиријског манастира, експлодира, говори игуманија манастира Пресвете Богородице Сеиднајске у близини Дамаска.

„Пресвета Богородица спречила је експлозију пројектила својим рукама“, каже мати Вероника, која то тумачи као божанску поруку да „Господ бди над светим местима“, усред нечувених немира који потресају Сирију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Звук експлозије и пуцњава из оближњих градова одјекивала је око иначе мирног манастира. Монахиње кажу да су експлозије долазиле из суседних градова Ранкус и Талфита, жаришним тачкама војних операција које треба да очисте периферије Дамаска од војних дезертера и побуњеника.

„Видела сам блесак светлости како долази са брда супротно од манастира и затим чула експлозију“, каже једна млада студенткиња која ту живи.

„Нисам могла ни да претпоставим да би то могао бити пројектил. Једино сам схватила да је једна ударила веома близу нас и чим сам чула експлозију напустила сам своју собу“, додаје она.
Изнад брда налази се опкољени град Ранкус, са око 25.000 становника, где војска ове недеље није штедела труда да искорени побуњенике.

„Снаге режима су у уторак почеле да дижу у ваздух куће у седишту протеста, 40 километара (25 миља) северно од Дамаска“, оптужује један од побуњеника. „Глас Русије“ говори да су терористи тј. побуњеници против Владе одговорни за напад на манастир. Влада председника Башара ал-Асада, почела је кампању против побуњеника подржаваних од САД, појачавши операције последњих дана, у потезу да заштити независност Сирије који почива на подршци Русије и подељености међународне заједнице.

Основан 547. године, манастир Пресвете Богородице Сеиднајске је водећи женски манастир Православе Цркве у Антиохији, који гледа на истоимено планинско село, само 35 километара од Дамаска. У склопу манастира је и школа за сирочад, чије трошкове покривају приватне донације, како се види из брошуре манастирског комплекса.

Манастир је највећи центар ходочашћа и налази се у близини села Јабадин и Малула, где људи још увек говоре сириак, модерну верзију арамејског, језика којим је говорио Господ Христос. Грчка Православна Црква у Антиохији има седиште у близини Дамаска.

Извор:Курир.рс