Србија

ЈАНКО ИЗ ПАЗОВЕ ЦЕЛЕ ЗИМЕ ГРЕЈЕ 230 КВАДРАТА А ПОТРОШИ САМО 100 ЕВРА! Не ложи ни дрва, ни угаљ а у кући му претопло (ВИДЕО)

Систем има акумулатор топлоте, који је Јанко обложио са балом минералне меке вуне и заштитио цирадом како не би уопште губио температуру. Термостате подешава тако да, када сагори 8 бала током дана и подигне температуру на термостату акумулатора на одређени ниво, ако је почео са ложењем данас у 2х поподне до сутра до 2х поподне нема потребе да троши додатне бале. Акумулатор ће сачувати температуру и слати је у објекте.

Овако прича Јанко Туричан из Старе Пазове који се судећи према његовим речима, греје најјефтиније у целој Србији. Јер, за целу сезону, за кућу од 230 квадрата, не потроши више од 100 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је пронашао свој начин како да сасече трошкове грејања на које неки месечно дају колико он за целу зиму. Штавише, Јанко каже да је овај начин грејања еколошки и здрав, много здравији од грејања на фосилна горива.

Он је у разговору за портал „Агромедиа“ открио и да се греје на сојину сламу па тако за целу грејну сезону потроши само 100 евра. Каже и да није једини већ да у његовој Пазови има још десетак комшија који раде то исто.

– Ја се грејем на сојину сламу, а сам производим соју и као нуспроизвод, та слама која би се користила као хумусна структура у земљи, ја је користим за ложење. Значи, мој котао ради на бале од сојине сламе – каже Јанко на видео-снимку који је објављен на Јутјубу.

Каже да му је од прошле зиме, која је била топлија, остало поприлично па ове није балирао толико а иначе спреми 1.200 бала за једну сезону.

На питање колико квадрата греје, рекао је да је то 180 квадрата куће и преко гаража и помоћни објекат, што је укупно 230 квадрата, а за целу зиму не дође га више од 100 евра.

Јанко у дневној соби има и собни термостат којим регулише температуру а у кући му је увек 21,5 степени.

Кад породично иду, каже, на свечаре, термостате подешава тако да, кад сагори 8 бала током дана и подигне температуру на термостату акумулатора на одређени ниво, ако је почео са ложењем данас у 2х поподне до сутра до 2х поподне нема потребе да троши додатне бале. Акумулатор ће сачувати температуру и слати је у објекте.

Као једини недостатак ове врсте грејања, Јанко каже да мораш да имаш услова и простора за држање тих бала које морају да буду на сувом.

Бале каже убацује на сваких пола сата или неки минут више а каже може да се намести и на релеј па да се ни на убацивање не мисли.

Најскупље га је коштао котао који је купио пре више од 13-14 година кад га је платио 1.200 евра јер му је требао већи да би могао да убаци целу балу.

И на крају, није сојина слама једина коју је пробао али каже да је сојина слама убедљиво најбоља јер најбоље греје, има најбољи степен искоришћења и пепела не остаје скоро ништа.

Извор: Агромедиа