Свет

КИЈЕВ БИ МОГАО ДА СТАВИ ТАЧКУ НА ПРОТИВНИЧКЕ НАПАДЕ!? Украјина добија ново оружје од савезника!

Фото: Фејсбук принтскрин

Према обавештајном извештају британског Министарства одбране, број руских борбених авиона у Украјини је значајно смањен последњих месеци. Тренд не чуди ако се зна да је Русија у овом сукобу до сада изгубила више од 60 борбених авиона, чему треба додати и последње оборене летелице: ловац Сухој-24М ФЕНЦЕР и јуришни авион Сухој-25 ФРОГФООТ који су изгубљени прошле седмице.

Руска тактика копнених напада дуго се у великој мери ослањала на визуелну идентификацију и ненавођену муницију, тако да ће руско ваздухопловство вероватно наставити са малим бројем копнених напада током зиме, закључили су британски обавештајци. Такође није тајна да Русија покушава да компензује своје борбене авионе у Украјини иранским самоубилачким дроновима, и да са њима прилично масовно погађа критичну инфраструктуру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, Украјина би ускоро могла да стави тачку на агресорске беспилотне летелице, баш као и на руске авионе: више противваздушних система и оруђа савезничких земаља је већ на путу ка Украјини, што ће им помоћи да боље заштите своју цивилну и енергетску инфраструктуру од руских крстарећих ракета, пројектила и авиона у догледно време, пише Слободна Далмација.

Од целог контингента, за Кијев је најважније да из Немачке ускоро стиже најмање још седам самоходних противавионских топова типа Гепард 1А2 или СПААГ, пише специјализовани портал Wар Зоне. Берлин им је до сада већ испоручио око 30 таквих гусеничара, са аутоматским топовима 35 мм на ротирајућој куполи са интегрисаним радаром.

Ови самоходни противавионски топови имају високу висину која им омогућава да прате чак и најбрже летелице. Осим тога, они су свакако најпогодније и најјефтиније средство за супротстављање беспилотним ваздушним системима као што су дронови.

После недавне посете Кијеву, виши сарадник Европског савета за спољну политику Густав Кресел изјавио је да је главна ставка на листи жеља свих украјинских војника више ‘гепарда’. Сви самоходни системи типа Гепард ће свакако морати да буду ревидирани, сервисирани и надограђени пре слања у борбу и пуштања у пун рад, што би требало да се деси најкасније до пролећа.

А британска влада је недавно тајно обећала флоту од 125 вучених противваздушних оружја неодређене производње и дизајна како би помогла у заштити украјинских градова од руских пројектила, дронова и авиона. Џејмс Хепи, британски министар за оружане снаге, објаснио је 2. децембра да ће британска влада обезбедити оружје као део војног пакета помоћи одобреног 19. новембра.

– Тачни детаљи остају комерцијално осетљиви у овом тренутку, али настављамо да блиско сарађујемо са Украјином како бисмо набавили опрему коју они могу брзо и ефикасно да распореде да би се супротставили руској агресији. Ово укључује НАТО и другу нестандардну опрему и муницију – рекао је Хепи.

У међувремену, америчка влада је недавно доделила Раитхеон, конгломерату за ваздухопловство и одбрану са седиштем у Вирџинији, који је један од највећих светских пружалаца обавештајних услуга, уговор вредан 1,2 милијарде долара за куповину неодређеног броја напредних ракетних система земља-ваздух за Украјину. Уговор укључује опрему за подршку, услуге извођења и резервне делове и покрива радове до 2025, пише Слободна Далмација.

 

Извор: Блиц