Свет

КИСИНЏЕР НАЈАВИО КРАЈ СУКОБА: Украјина се хитно огласила

Фото: Јутјуб

Бивши амерички дипломата Хенри Кисинџер изјавио је данас да се приближило време за престанак сукоба у Украјини, како би се смањио ризик од светског рата.

Он је навео да је Влада у Кијеву одбацила те коментаре и истакла да не може бити никаквог договора који укључује уступање украјинске територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Достизање мира треба да повеже Украјину и НАТО у сваком случају. Неутралност као алтернатива више нема смисла“, написао је Кисинџер (99) у ауторском тексту за магазин Спектејтор, пренео је Ројтерс.

Он је додао да је у мају ове године предложио обуставу конфликта након чега би се Русија повукла на линије фронта од пре почетка сукоба, али би Крим остао “предмет преговора“.

Помоћник украјинског председника Михаил Подољак је на свом налогу на Телеграму написао да “господин Кисинџер није разумео ништа“.

“Рецепт на који он позива, али се плаши да каже наглас, је једноставан – умирити агресора жртвујући делове Украјине, уз гаранције ненапдања других држава источне Европе“, написао је Подољак.

Он је додао да сви они који се залажу за мир “треба да схвате да сваки споразум са ђаволом, односно мир на рачун Украјинских територија, јесте Путинова победа, као и рецепт за успех за аутократе широм света“.

Хенри Кисинџер био је држани секретар САД за време председника Ричарда Никсона и Џералда Форда, а сусрео се са Владимиром Путином више пута од како је Путин постао председник Русије, наовди Ројтерс.

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс рекао је раније ове седмице да је процена те агенције да Русија још није спремна да озбиљно приступи мировним преговорима, иако се, како је навео, већина сукоба завршава мировним преговорима.

Ројтерс подсећа на Путинов став да је руска “специјална војна операција“ прекретница, и да се Русија коначно супротставила западном блоку на челу са САД. Кисинџер је у тексту за Спектејтор истакао да би покушаји да се Русија “учини импотентном“, или чак “тражење њеног распада“, могли да “изазову хаос“.

Извор: Танјуг