Свет

КРЕМЉ ПРЕ САСТАНКА УПОЗОРИО! Ово ни случајно не смете да питате Путина

Члановима Савета за људска права руског председника пре састанка са њим речено је које су теме и питања пожељне, а које не и шта смеју да питају Путина.

Уочи састанка руског председника Владимира Путина са његовим Саветом за људска права у среду, Кремљ је позвао чланове Савета да „не узнемиравају“ руског лидера непријатним питањима о рату у Украјини, јавили су независни медији, позивајуц́и се на неименоване изворе блиске Савету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према истраживачком сајту Виорстка, председник Савета Валериј Фадејев је пре састанка појаснио о којим темама ће се разговарати на неколико састанака са члановима председничке администрације последњих недеља, преноси Тхе Мосцов Тимес. Међу забрањеним темама су били драконски закон Русије који криминализује „лажне вести“ о руској војсци, протесте против „делимичне мобилизације“, регрутацију ратних заробљеника у Украјини у режији плаћеничке групе Вагнер и шокантан видео који приказује погубљење дезертера Вагнера маљем. Чланови Савета су такође позвани да избегавају „токсично“ питање смрти руских војника у Украјини.

Радо би причао о масовној смрти фока
Извори које цитира Виорстка рекли су да најновији проратни чланови савета „савршено разумеју“ да не би требало да постављају контроверзна питања током видео конференције са Путином. Путин је у новембру извршио ревизију савета, уклонивши чланове који су јавно изразили сумњу у вези са ратом.

Званичници Кремља су наводно наложили члановима савета да питању лоше вођене мобилизационе кампање Русије приступе „веома опрезно“ како би избегли изазивање страха јавности од другог таласа масовног регрутовања који се широко спекулише. С друге стране, речено је да Путин „радо прича“ о западним санкцијама и његовој често понављаној жалби на „отказивање“ руске културе на Западу, пренела је Виорстка. Такође је наводно био вољан да разговара о питањима која нису повезана са ратом, као што су недавно масовно убијање каспијских фока и недавна забрана јавног изражавања ЛГБТ идентитета.

Путин се годишње састаје са својим Саветом за људска права, тело које критичари кажу да му је омогућило да нуди празна обећања о грађанским слободама, док истовремено повећава репресију и гуши отпор својој владавини. Иначе, Путин је током телевизијског састанка рекао да се повећава ризик од нуклеарног рата, али да Русија свој арсенал види као средство одврац́ања, а не као средство за први напад.

 

Извор: Мондо