Свет

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА! Биће гоњен због завере за превару али и за побуну или устанак

Комитет америчког Конреса, који се бавио нападом на парламент 6. јануара 2021. године, изгласао је захтев Министарства правде САД да поднесе најмање четири кривичне пријаве против бившег председника Доналда Трампа, укључујући пријаву за побуну.

Одабрана комисија Представничког дома која је истраживала напад на амерички Капитол 6. јануара препоручила је данас Министарству правде да покрене најмање четири кривичне пријаве против бившег председника Доналда Трампа у вези с његовим наводним напорима да осујети пренос председничке власти, што је историјски, али углавном симболичан потез.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током свог последњег јавног састанка у понедељак, седам демократа и два републиканца једногласно су гласали за усвајање коначног извештаја и позвали Министарство правде да кривично гони Трампа за ометање службеног поступка, заверу за превару Сједињених Држава, заверу за давање лажне изјаве и хушкање, побуну или устанак.

„Чак и да је истина да је председник Трамп искрено веровао да су избори украдени, то није одбрана“, написао је комитет у свом извршном сажетку. „Ниједан председник не може да игнорише судове и намерно крши закон без обзира на то какво оправдање он или она изнесе.“

Препорука комитета да Министарство правде покрене кривичне пријаве против Трумпа није обавезујућа, а федерални тужиоци ће на крају одлучити хоће ли предузети такав корак. Државни тужилац Мерик Гарланд именовао је специјалног тужиоца, Џека Смита, да истражи наводне напоре да се омета пренос власти након избора 2020. Министарство правде одбило је да коментарише.

Трамп је тврдио да није учинио ништа лоше 6. јануара и више пута је истрагу одбора назвао „ловом на вештице“.

 

 

Извор: Курир