Свет Србија

ЛАВРОВ РЕАГОВАО: „Споразум не даје никаква права Србима“

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Споразум о Заједници српских општина и Мински споразуми су прописивали иста права – први за Србе на Косову, а други за Русе у Донбасу, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за штампу.

Француска и Немачка предлажу споразум који не даје никаква права Србима, додао је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски министар је посетио на речи шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да Руси нема шта да траже на Балкану и да треба у потпуности прекинути све контакте Москве са Србијом и другим балканским државама.

Он је подсетио да су 2013. године у Бриселу, уз посредништво ЕУ, лидери Србије и Приштине потписали документ о формирању Заједнице српских општина.

– И даље нико то не жели да реализује. ЕУ је већ схватила да Албанци у Приштини, о томе су већ јавно и саопштили, неће то да ураде. ЕУ је већ показала немоћ и Француска и Немачка су прогутале увреду и предлажу нову иницијативу која не даје никаква права Србима на Косову, али захтева од Београда: Не желите да признајете независност Косова, не морате, само прихватите да Косово којег нисте признали уђе у међународне организаицје, укључујући УН, Савет Европе итд. У том документу о Заједници српских општина говори се исто што и у Минским споразумима, само што је у косовском случају било речи о правима Срба, а у Минским споразумима о правима Руса у Донбасу. И за једне и за друге су била прописана иста права: право на језик, руско образовање, права да се формирају своја полиција, права гласа приликом именовања судија, права на повлашћене економске везе са суседним регионима – закључио је Лавров.

Извор: Srbija Danas