Србија

ЛЕТОНСКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИО КО ЈЕ ПУЦАО У ЗУБИНОМ ПОТОКУ

НАМЕРА људи који су пуцали током патролирања летонских трупа била је да смање активности мировних снага. Највероватније је један од циљева ове провокације био да се уклоне блокаде путева, како би се људи слободније кретали, рекао је летонски начелник одбране генерал-потпуковник Леонидс Калнинс, коментаришући пуцњаву која се 25. децембра чула у Зубином Потоку, пренео је Балтик тајмс.

По повратку у базу војника летонског контингента Кфора те вечери установљено је да ниједан од два патролна аутомобила није оштећен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ниво претњи са којима се летонски војници суочавају на (тзв.) Косову није вишеструко повећан, али је намера људи који су пуцали током патролирања летонских трупа била да смање активности мировних снага – рекао је Калнинс.

Он сматра да ситуација на тзв. Косову ескалира већ од октобра због захтева да се промене регистарске таблице, а да су општински избори само појачали тензије на КиМ.

Без обзира на инцидент са пуцњавом, Калнинс не верује да је ниво претњи летонским мировњацима значајно повећан.

– У сваком случају, ово је мировна мисија, постоје две сукобљене стране, а такви инциденти се могу очекивати и у будућности. Наш циљ је да заједно са савезницима у потпуности извршимо своје задатке. Овакав инцидент не може да нас уплаши. Задатак Међународних безбедносних снага (Кфора) је да смање напетост. Највероватније је један од циљева ове провокације био да се уклоне блокаде путева, како би се људи слободније кретали – објаснио је летонски начелник одбране.

 

Извор: Косово Онлине

Ознаке