Свет

ЉУДИ СЕ ПОЗИВАЈУ ДА ИЗАЂУ НА УЛИЦЕ! Они долазе на власт, знате ли ко је преузео моћ?

Руски мафијашки шеф упозорио је цивиле на „промену моћи“ у земљи, рекавши да ће осуђеници које је група Вагнер, руска приватна плаћеничка војска, регрутовала за рат председника Владимира Путина у Украјини, на крају изазвати расуло у друштву.

У апелу путем видео записа, који је током месеца кружио друштвеним мрежама, мушкарац представљен као Гриша Московски говорио је против Јевгенија Пригожина, Путиновог савезника и оснивача групе Вагнер, те чеченског вође Рамзана Кадирова, рекавши да они стварају две моћне групе. Тај Гриша Московски је позвао грађане Русије на опрез, како преноси Њузвик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сада се у Русији формирају две банде. Две банде, једна банда је она групе Вагнер, а друга је Кадировљева. На делу је промена власти у Русији. Које су банде гадова и које ће доћи на власт. Али то неће донети добро Русији и Русима – рекао је.

Рођаци затвореника који служе казну у том граду изјавили су за иСториес да група Вагнер и тамо, као што је чинила у низу кажњеничких колонија, нуди 200.000 рубаља (3.500 долара) и амнестију у замену за шест месеци „драговољног“ учествовања у борбама у украјинској регији Донбас, уколико преживе.

– Верујте ми, замислите само ко су Вагнеровци. Сви бивши осуђеници који су имали 20, 15, 18, 19 година, који су силовали, убијали и вршили сваковрсно насиље. А сада су слободни и желе да једу, желе да зараде и желе да се осећају добро. А од кога ће тражити да им обезбеди? Од вас, обичних Руса – рекао је Московски.

„Немају шта да изгубе“
У међувремену, Кадиров је подржао Пригожина у његовој критици начина на који се води рат у Украјини, а чини се да су заузели стране и стоје једни уз друге у ретким изразима неслагања са ситуацијом, што би могло да укаже на то да се могу појавити расколи. унутар Кремља.

Амерички истраживачки центар Институт за проучавање рата (ИСВ) такође је крајем октобра оценио да би Пригожин и његова војна група могли да „представљају претњу Путиновој владавини”.

Московски је, пак, позвао руске цивиле да дигну глас и осигурају да ни Пригожин ни Кадиров не дођу на власт.

– Дакле, док ћутите, у Русији ће бити све горе и горе. Зато вас молим, зарад обичних људи, изађите на улице и побрините се да не дођу на власт. Ако дођу на власт, биће проблема у целој Русији. Немају шта да изгубе. Ти Вагнеровци, ти Кадировци немају шта да изгубе -закључио је Гриша Московски.

 

Извор: Блиц