Свет

МАКРОН НИКАДА ОШТРИЈИ О АМЕРИЦИ! Да ли је могуће да је ово изјавио?

Фото: Јутјуб

Француски председник Емануел Макрон осудио је у Вашингтону мере које је предузео председник САД Џозеф Бајден како би смањио утицај инфлације на америчку индустрију, пренео је Ројтерс позивајуц́и се на изворе са тог састанка

Француски председник првог дана званичне посете није крио забринутост током сусрета са америчким парламентарцима. Макрон је оценио да су субвенције које је амерички председник одлучио да предложи у оквиру економског и социјалног пакета мера под називом „Закон о смањењу инфлације” (ИРА) „суперагресивне за европске компаније”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Усвајањем ИРА ви можете да решите свој проблем, али ц́ете наш још више погоршати. Жао ми је због тога“, рекао је Емануел Макрон.

Европљани сматрају да би огроман пакет субвенција америчким произвођачима могао да зада смртоносни ударац индустрији у Европи, која је већ угрожена због високих цена енергената изазваних руским нападом на Украјину, преноси Ројтерс.

Немачки произвођачи аутомобила, за које су САД велико извозно тржиште, су међу највећим жртвама пакета ИРА који субвенционише електричне аутомобиле произведене у САД, рекао је он.

Француски произвођачи аутомобила не извозе у САД, али Француска има велике произвођаче аутоделова, који би били погођени, додала је агенција.

Извор: Информер