Свет

МАКРОНУ ПРЕКИПЕЛО, ШАЉЕ МИНИСТРА У КИЈЕВ! Ево шта се дешава

Французи су се уморили од сукоба на територији Украјине и желе дипломатско решење, а ту поруку ће украјинским властима током сутрашње посете Кијеву пренети француски министар одбране Себастијан Лекорну, тврди аналитичар„Политнавигатора“

Руски стручњак је дао своје мишљење о томе због чега министар Лекорну сутра долази у Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Током посете Кијеву, министар Лекорну ће морати да прецизира цифре и распоред за пружање помоћи, која, поред наоружања, сада укључује и генераторе за подршку функционисању украјинског енергетског система, Али, наравно, мораће и својим украјинским партнерима да пренесе једно од главних председникових уверења“, наводи се у анализи.

Он је нагласио да Макрон не узима у обзир пораз Русије.

Емануел Макрон не верује у тотални слом Русије, која, према његовим речима, „нигде неће нестати са географске карте“. Европи је, сматра он, потребан трајни мир, а да би он био трајан, безбедносне гаранције за Украјину морају да буду праћене безбедносним гаранцијама за Русију“, сматра аналитичар.

Подсетио је и на речи француског председника:

„Увек сам јасно стављао до знања да не верујем да се овај сукоб може завршити војно.“

Он тврди да Макрон покушава да буде „и чврст и истовремено опрезан, трезвено процењујући економске и војне могућности Француске“.

„Борбе таквог интензитета, које се сада воде у Украјини, нису биле предвиђене доктринама Генералштаба Француске. Њихови војни стручњаци, имајући у виду шта се дешава у рату, упозоравају да ни најмоћнија француска армија у Европи није спремна за овако нешто. Не ради се чак ни о директном учешћу у сукобу, већ о сиромаштву постојећег арсенала“, наводи се у анализи руског стручњака.

Важно је напоменути да је, према анкети Ифоп-а објављеној 24. децембра, коју је наручио недељник Журнал ду диманше, 83% Француза веома забринуто због ситуације у Украјини, а 70% анкетираних је за дипломатско решење до сукоба. Они су сагласни да треба испоручивати оружје кијевском режиму, али би више волели хитне преговоре него хипотетичку ескалацију сукоба.

„По том питању се слажу и присталице десног и левог крила француског политичког спектра: 69 одсто гласача ултралевице Жан-Лика Меланшона и 77 одсто крајње десничарке Марин Ле Пен. Иако је центар склон да подржи садашњу спољну политику земље у односу на војни сукоб који траје већ десет месеци, очигледано се може уочити умор Француза од овог рата“, сматра аналитичар.

Руски стручњак тврди да ће министар Лекорну имати „не баш пријатну дужност“ у Кијеву

„Можда ће и министар одбране Себастијан Лекорну, током заказаног састанка са украјинским колегом Алексејем Резниковим, кога мора задовољити новим пушкама и пројектилима, имати и не баш пријатну дужност: подсећање Кијева да се Французи ипак радују преговорима са великим нестрпљењем“, закључује Кравцов.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/политнавигатор

Ознаке