Свет

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Почело је? Напад из борбеног авиона

Израелски авион напао је рано јутрос неколико војних циљева у појасу Газе пошто су палестински екстремисти испалили ракету на југ Израела.

Како је навела израелска војска циљано је постројење за производњу оружја и један подземни тунел који припада естремистичком исламском Хамасу, владајућем у Гази од 2007. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војска је саопштила да је су пројектили из Газе испаљивани и док је трајао напад на ту територију.

Ниједна палестинска организација није преузела одговорност за ракету која је у суботу увече пала на отворено подручје крај граничне ограда измедју Газе и Израела.

Граница је била мирна после три дана сукоба у августу између Израела и Исламског џихада, екстремистичке организације мање од Хамаса. Хамас и друге организације су углавном поштовале незванично разумевање о затишју у замену за хиљаде дозвола за рад у Израелу. Појас Газе је под блокадом Израела и Египта како би се спречило наоружавање Хамаса.

Противници блокаде упзоравају да је то колективно кажњавање које на наноси штету Гази са 2,3 милиона становника. И док је у Гази углавном било мирно напетост месецима расте на Западној обали, где Палестинска управа има ограничену контролу над деловима те територијре. Израелске снаге готово сваке ноћи хапсе Палестинце умешане у планирање или учешће у нападима, после низа палестинских напада у пролеће у којима је убијено 19 људи у Израелу.

У недавним палестинским нападима на израелске циљеве убијено је још деветоро људи. Преко 140 Палестинаца убијено је у израелско-палестинским сукобима ове године, највише од 2006.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке