Свет

МЕДВЕДЕВ ОКТРИО СВЕ! Ову су војне мете Русије

Заменик шеф Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да легитимне мете руске војске може бити војно-политичко руководство земље која је непријатељ Русији, али и оружане снаге других земаља које су савезнице нашег непријатеља

Наиме, он је на свом Телеграм каналу написао да се питање легитимних војних циљева током историје човечанства на разне начине тумачило, као и да се то различито тумачи и током актуелног конфликта у Украјини.
На пример, како је казао, о тој теми воле да причају бројни амерички русофопски сенатори упркос томе што постоје правила понашања за време оружаних сукоба (јус ин белло).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Медведев је уједно и набројао које су то легитимне војне мете данас:

1.Било која војска противника која није извучена из састава оружаних снага,

2.Било која војна и помоћна техника противника,
3.Сви објекти који се односе ка војној инфраструктури и који доприносе реализацији војних циљева (мостови, станице, путеви, енергетски објекти, фабрике и радионице које извршавају војне задатке),
4.Војно-политичко руководство земље непријатеља,
5.Оружане снаге других земаља које су званично ушле у рат, а које се сматрају савезницима непријатеља, као и објекти који се налазе на територији непријатеља.
Међутим, данас се поставља и главно питање – да ли може хибридни рат, који је де факто објављен Русији од стране НАТО, да се сматра и уласком Алијансе у сукоб са Москвом?

Поред тога, поставља се питање и да ли може да се испорука огромне количине наоружања Украјини сматра нападом на Русију?

„И, наравно, да ли се прве четири ставке рачунају и као легитимни војни циљеви када је реч о Северноатлантском блоку“, запитао се Медведев.

Руски политичар је додао и да руководство држава-чланица НАТО једногласно тврде да њихове земље не ратују против Русије, иако сви добро разумеју да је ствар потпуно другачија.

 

Извор: Информер