Здравље Србија

МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ: Прегледи код доктора се више неће заказивати као до сада, укида се…

Фото: Јутјуб

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић изјавила је данас да ће до Нове године бити укинуто заказивање термина код лекара од 1. до 5. у месецу преко ИЗИС.

– Потпуно је сумануто да неко ко дође осмог не може да добије адекватан преглед. И то радимо из простог разлога што не желимо да Ургентни центар остане оно што је сад – практично највећи дом здравља у Србији. Инсистираћемо на томе да дом здравља, као примарна здравствена заштита, завршава већи део посла како би се читав тај посао рационализовао – изјавила је министарка Грујичић у Универзитетском клиничком центру Србије (УКЦС), где је заједно са директорком РФЗО проф. др Сањом Радојевић Шкодрић имала састанак са руководством УКЦС и директорима свих клиника УКЦС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Можда ће, навела је проф. Грујичић, бити неких кадровских промена, можда неће, то сад остаје да се види.

– Видећемо какви су извештаји по клиникама, колико смо испунили норму. Добили сте да направите категоризацију операција. За процену успешности рада, посебно хируршке клинике, није довољно само колико сте операција имали, већ и какве су те операције, какви су резултати, какав је квалитет живота пацијената. Надам се да сви делите исто мишљење – рекла је Грујичић и додала да ће се проф. Радојевић Шкодрић и она трудити као један тим да плате у здравству буду што веће, онолико колико то буџет дозвољава, те да ће вероватно ићи на посебан вид награђивања оних грана медицине које су изузетно тешке.

У вези са причама да ће забранити рад приватно, проф. Грујичић је рекла колегама да имају право на допунски рад.

– Имате право на једно и по радно време и то нико не може да одузме и пресече преко ноћи. Није то толики проблем у УКЦС колики је у унутрашњости, где су мање средине и где људи заиста морају да се обраћају у приватне установе зато што доктори који раде у здравству стриктно се држе неких заказивања и слично – казала је Грујичић.

Додала је да иду ка дигитализацији, а циљ је да се у првој фази оптички кабл доведе до сваког дома здравља и сваке амбуланте.

– На тај начин имаћемо одличну контролу и видећемо на основу те контроле да наградимо оне који међу нама најбоље раде – истакла је Грујичић и додала да је изашао правилник о „оф лејбл“ давању лекова (лека мимо одобрених индикација, прим. нов.) само ћемо морати да сачекамо да прође етичку седницу лекарског комитета клиничког центра и моћи ћете да дате највећи број тих јефтиних, старих, добрих цитостатика које до сада нисмо могли да дајемо.

Радојевић Шкодрић је навела да је један од приоритета смањење листи чекања на којима интезивно раде.

– Јасно нам је и негде смо навикли да је Фонд крив за све. Молим вас да када имате неке друге разлоге који су организациони, недостатак кадра, да не буде изговор РФЗО јер се сада види, рецимо на ортопедији, да смо обезбедили све врсте протеза и кукова и колена, сав потрошни санитетски материјал и лекове. Сада сав метаријал и лекови чекају пацијента – навела је Радојевић Шкодрић и додала:

– Приоритет ће да буде и допунски рад за који постоје два модела на којима интензивно радимо, али пре тога свако мора испуните нормативе у обавезном делу, оном за које вам дајемо плате. Остатак времена имаћете највероватније два модела о чему ћемо накнадно.

Да морају да решавају листе чекања и архиве навео је проф. др Милика Ашанин, директор УКЦС.

– Имамо и захтеве за прописивање лекова ван листе лекова. УКЦС је то до сада радио сам и то у оноликим средствима која су у једном моменту могла да угрозе нашу ликвидност – истакао је проф. Ашанин.

Извор: Курир.рс/Ј.С.С.