Србија

НАША ПОЗНАТА ВОДИТЕЉКА ПО ПРВИ ПУТ ПРОГОВОРИЛА О СВОЈОЈ ПОДМУКЛОЈ БОЛЕСТИ!

Водитељка Маријана Табаковић открила је у емисији да јој је у четвртом месецу живота откривена целијакија, болест чије симптоме многи могу да игноришу.

Целијакија је наследна имунолошки посредована болест узрокована нетолеранцијом на глутен, протеин који се налази у житарицама: пшеници, ражи, јечму и у мањој концентрацији у овсу. Према подацима светских истраживања од целијакије болује 1 до 2 одсто становништва, а међу њима је била и водитељка Прве телевизије Маријана Табаковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Безглутенска исхрана била је тема у „Јутру“ и тим поводом гостовао је гастроентеролог др Војислав Перишић. Након што је објаснио како изгледају симптоми, водитељка је открила да јој је целијакија дијагностикована када је била беба, у четвртом месецу живота. Истичући да никада пре о томе није причала, Маријана каже да јој је живот спасио доктор Тихомир Мујовић, отац глумице Вјере Мујовић.

„Докторе, ја сам имала целијакију као беба, откривена је у четвртом месецу и дословно је било питање живота и смрти. Спасио ми је живот чувени доктор, вероватно сте га познавали, Тихомир Мујовић. Нажалост, покојни. Он је отац наше познате глумице Вјере Мујовић, једини који је у то време открио и учинио праву ствар када ми је живот висио о концу. Борила сам се са њом до пете године и до тада сам била на посебном режиму исхране“, рекла је водитељка, којој је др Перишић саветовао медицински тест.

„Урадите антитела на целијакију. Постоје целијачни и нецелијачни период у животу. Целијачни је онај када сте осетљиви на глутен, а онда улазите у фазу кад узимате глутен, а нема симптома болести. Можда сте у нецелијачној фази живота, зато ћете урадити антитела. Морамо да видимо да ли имате антитела према глутену или не“, рекао је гастроентеролог и открио како изгледају симптоми ове болести.

„Само 30 одсто има пробавне сметње, али проблем је низак раст, необјашњива анемија, касни менстурални циклуси и депресија.Интолеренција на глутен јавља се око пете године. Дете престаје са напредовањем, има столицу масног изгледа, стомачић и анемију. Знак је и када мама каже да је њено дете било до јуче као мелем, а сада не може да реши ситуацију. Значи, дете се промени, промени карактер. То је утицај на мождане активности“, рекао је др Перишић и открио бенефити безглутенске дијете:

„Петнаест одсто Американаца је на тој дијети. Има основа, зашто се човек осећа боље? Осетићете бољитак када је у питању ментални статус, а онда нема надимања, честих столица, нервозе и ако постоји анемија, кориговаће се. Неће је имати више. Целијакија је хоштаплерска болест. Тридесет одсто људи има генетику за целијакију, а немају целијакију“, рекао је доктор.

 

Извор: Мондо