Србија

НАТО шаље оружје на КОСОВО

Кфор као мисија под командом НАТО је остала у спрези са бившом ОВК, сада безбедносном снагама Косова. А осим што обучава припаднике косовских снага, нормално је и да их наоружавају, јер ако дође до неког сукоба на КиМ они ће удружити снаге, као што је било и 1999.године.

Ово је мишљење професора др Митра Ковача, генерал-мајора у пензији, поводом најновијих вести да се у време највеће тензија на Косову и Метохији косовске безбедносне снаге додатно наоружавају од држава чланица НАТО пакта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Наоружавање Приштине је исто што наоружавање Кфора јер на тај начин ће ова мисија имати на располагању подршку и у наоружању, и у људству, које ће, ако затреба, истурити у прве редове“, каже Ковач за Спутњик.

Сам Кфор није довољан

Кфор сам по себи са 8.000 људи колико их је на КиМ, додаје он, није нека претерано велика снага, али удружена са косовским снагама безбедности и модерним наоружањем и обуком је нешто сасвим друго.

„Није случајно да је политичко руководство Приштине повремено истицало да учествује у кључним операцијама које води НАТО у свету, посебно у светлу украјинске кризе. Мислим да ово најновије наоружавање није случајан процес, а ни то што оружје, према медијским наводима, стиже из Турске, а недавно и из Британије. Верујем да се све то одвија под планском агендом НАТО,“ уверен је наш саговорник.

Ако томе додамо и заједничке вежбе косовских и НАТО снага, сматра Ковач, добијамо одговор на питање зашто се Приштина наоружава, упркос томе што су за безбедност на Косову и Метохији, по мандату УН, задужене снаге Кфора.

„Терористичка ОВК била је савезник НАТО и пре и после НАТО агресије на СР Југославију, а ни после тога нису прекинули тај свој стратешки однос, само су га наставили са мисијом Кфора, која је под контролом НАТО пакта. У случају неких борбених дејстава наравно да би се те структуре поново нашле на истој страни,“ каже Ковач.

Нису одустали од плана о војсци Косова

Кфор себе за сада себе приказује као неутралну страну која настоји да обезбеди мир, али у случају повратка српских снага безбедности на КиМ с циљем да заштите српско становништво, косовске структуре безбедности би се, верује наш саговорник, ујединиле са мисијом Кфора против нас.

„Можемо рећи и да НАТО и неке чланице тог блока, пре свега Немачка, Турска и Британија нису одустале од плана изградње војске Косова. У формално-правном смислу они су смањили темпо, али суштински су наставили процес наоружавања Косова и њихових снага које планирају да одмах по потписивању обавезујућег споразума Београда и Приштине трансформишу у званичну Војску Косова,“ упозорава Ковач.

Та будућа, додаје он, „оружана сила Косова“ би се одмах потом прикључила НАТО пакту и њеним војним операцијама и мисијама.

Неко прави разне сценарије

„То оружје, дакле, није случајно тамо. Неко прави разне моделе и сценарије потенцијалних ситуација где је оружани сукоб један од сценарија, па се може рећи да је то оружје у функцији ширег наоружавања јединица косовских Албанаца,“ верује Ковач.

Он такође подсећа, што је недавано потврдило и МУП Косова, да међу грађанима Косова пре свега албанске националности има више од 1.200 комада лаког наоружања које није под контролом.

„Кфор у том смислу није испунио свој мандат који је имао – да у потпуности разоружа ОВК, тако да и ово оружје које пристиже укључујући и сложеније борбене система попут ПВО и противоклопних возила јесте у функцији подизања борбене готовости те лажне државе,“ објашњава он.

Ипак, с обзиром на ситуацију у Украјини, Ковач сматра да Западу није у интересу оружани конфликт на КиМ али, како додаје, он није искључен када би дошло до смиривања ситуације у украјинској кризи.

Он такође напомиње да, имајући све ово у виду, Србија не би требало да пристаје ни на какав споразум којим би отворила врата те лажне државе за чланство у разним међународним организацијама.

Медији су пре пар дана пренели незваничне информације да на Косово стижу камиони са најсавременијим оружјем. Према тим наводима, товарни листови показују да се на бугарско-македонској граници налази 11 камиона који се крећу ка територији Косова и Метохије, а носе најсавременије оружје – минобацаче и пројектиле из Турске у вредности од 27,5 милиона евра а по наруџби тзв. министарства одбране Косова.

За Косовске безбедносне снаге ове године је из буџета издвојено 100 милиона евра, од чега је 30 милиона бити намењено само за наоружавање, и то је највећи износ од када су формиране ове снаге.

 

Извор: Sputnikportal.rs

Ознаке