Свет

НЕВЕРОВАТНО ПРИЗНАЊЕ ПРЕМИЈЕРА ХОЛАНДИЈЕ! Да ли је могуће да су се овим бавили вековима

Холандски премијер Марк Руте извинио се у понедељак због „ропске прошлости” Холандије , за коју је рекао да и даље има „негативне последице”, наводи ЦНН.

Рутеово саопштење су део ширег признања холандске владе у вези са колонијалном прошлошћу земље , званични одговор на извештај под насловом „Ланци прошлости“ Групе за дијалог о историји ропства, објављен у јулу 2021.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Вековима је под влашћу холандске државе, људско достојанство нарушавано на најстрашнији могући начин“, рекао је Руте током говора у Националном архиву земље у Хагу.

„Холандске владе после 1863. нису успеле да на одговарајући начин признају да је ропство наставила да изазива негативне ефекте и да се они и даље осећају. Због тога се извињавам холандској влади“, рекао је холандски премијер.

Руте је такође кратко говорио на енглеском у понедељак, рекавши: „Данас се извињавам.

„Вековима, холандска држава и њени представници су олакшавали, стимулисали, одржавали и профитирали од трговине робљем. Вековима су, у име холандске државе, људска бића претварана у робу, искоришћавана и злостављана“, рекао је Руте.

Рекао је да се ропство мора осудити као „злочин против човечности“.

Руте је признао да је доживео личну „промену у размишљању“ и рекао да је погрешио што је мислио да је улога Холандије у ропству „ствар прошлости“.

„Тачно је да нико живи сада није лично крив за ропство. Али такође је тачно да холандска држава, кроз историју, сноси одговорност за страшне патње које су нанете поробљеним људима и њиховим потомцима“, рекао је он.

Земља је имала велике користи од трговине робљем у 17. и 18. веку; једна од улога холандске компаније Wест Индиа Цо. је била да транспортује робове из Африке у Америку. Холанђани нису забранили ропство на својим територијама све до 1863. године, иако је било илегално у Холандији.

Процењује се да су холандски трговци одвезли више од пола милиона поробљених Африканаца у Америку, преноси Ројтерс . Многи су отишли ​​у Бразил и на Карибе, док је знатан број Азијата био поробљен у Холандској Источној Индији, данашњој Индонезији, пише агенција.

 

Извор: Курир