Свет

„Није то био договор, већ предаја САД“

Руска Федерација је остварила велику дипломатску победу над Сједињеним Државама, тако што је обезбедила ослобађање бизнисмена Виктора Бута, у замену за америчку кошаркашицу Бритни Гринер. Овај закључак је донео познати политиколог и американиста, Малек Дудаков.

Раније су медији пренели, да су Русија и САД постигле договор у поступку билатералне размене. Реч је о програму током којег се бизнисмен Виктор Бут, који је осуђен у САД на дугогодишњу затворску казну, вратио у Русију. Вашингтон је пустио Руса у замену за америчку кошаркашицу Бритни Гринер, која је била затворена у Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У САД су двосмислено реаговали на размену Виктора Бута за Бритни Гринер. Различити локални политички стручњаци и новинари били су огорчени одлуком Вашингтона. Тако је бивши саветник за националну безбедност америчког председника, Џон Болтон, био огорчен процесом размене, а такође је дошао до закључка да то „није био договор, већ капитулација САД“.

Малек Дудаков је заузврат приметио, да је ослобађање Виктора Бута, који је провео 14 година у америчком затвору, озбиљна дипломатска победа Руске Федерације. Амерички представници су тражили размену под сопственим условима, захтевајући да неколико америчких држављана буде ослобођено у Русији у замену за руског бизнисмена. Москва је, пак, заузела принципијелан став, што је дало ефектан резултат.

„Бела кућа је такође желела да дода маринца Пола Вилана, али замена два за једног би била неједнака, Русија је заузела принципијелан став. Бајден није успео да испреговара бољи договор, иако сада покушава да се претвара да је однео неку врсту победе над Русијом. Међутим, јасно је да је одлучио да затвори ову тему чак и под не баш повољним условима“, објаснио је експерт.

Дудаков је такође изразио уверење, да је Русија извојевала велику дипломатску победу, тако што је обезбедила ослобађање Виктора Бута под сопственим условима. Осим тога, такав преседан могао би озбиљно негативно утицати, на позицију америчког председника Бајдена. Процес размене може бити одличан изговор за притисак политичких противника, на актуелну администрацију Беле куће.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

 

Ознаке