Свет

НОВИ ПАКЕТ МЕРА ПОДРШКЕ ГРАЂАНИМА: Држава даје 200 евра помоћи

Pixabay.com

Шпанија је објавила данас трећи пакет мера подршке грађанима вредан 10 милијарди евра за ублажавање удара инфлације.

Тиме је укупна помоћ државе достигла 45 милијарди евра од почетка 2022.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шпанија се, као и друге европске земље, бори с кризом трошкова живота која је погоршана утицајем рата у Украјини на цене енергије.

Пакет укључује једнократни бонус од 200 евра за око 4,2 милиона домаћинстава с годишњим приходом до 27.000 евра и продужење пореских олакшица за рачуне за енергију у првој половини 2023, рекао је новинарима премијер Педро Санчез, преноси Ројтерс.

Овај пакет помоћи долази након сличних мера у марту и јуну које су укључивале директну помоћ, смањење пореза, повољне кредите и контролу кирија.

Те мере су, поред споразума Шпаније постигнутог с Европском унијом о ограничењу цене гаса за производњу електричне енергије, постигле одређени успех.

Шпанска инфлација је у новембру успорила на 6,7 одсто међугодишње, што је најнижа стопа у 27-чланом блоку ЕУ.

Успоравање инфлације је подупрто оштрим падом цена струје, које су у новембру потонуле за 22,4 посто у односу на годину раније.

Ипак, цене хране, које су порасле за 15 процената током октобра и новембра 2022. у односу на годину дана раније, и даље притискају кућне буџете Шпанаца.

Влада је саопштила да ће спустити порез на додату вредност за основне намирнице, као што су хлеб, сир, млеко, воће и поврће и житарице, на нулу са садашњих 4,0 одсто. ПДВ на тестенине и јестива уља ће бити преполовљен на пет процената, рекао је Санчез.

Шпански премијер је такође најавио 12-месечни наставак субвенција за путнике који користе воз за одлазак и повратак с посла и продужење ограничења на подизање цена изнајмљивања некретнина.

Међутим, попуст на цену бензина за потрошаче, осим за транспортни сектор, биће укинут.

Санчез је рекао да је подршка која је пружена до сада помогла Шпанији да забележи снажан економски раст ове године, који је проценио на више од 5,0 посто, што је изнад владиних ранијих пројекција од 4,4 процента.

Извор: Танјуг