Издвајамо Православље

ОБИЧАЈИ ВЕЧЕ ПРЕД НИКОЉДАН: Вечерас обавезно урадите ово

Фото: Јутјуб

Православни верници широм света сутра славе Светог Николу, заштитника највећег броја породица

Верници Српске православне цркве широм света сутра славе Светог Николу, једног од највећих светаца у хришћанској вери, заштитника путника и сиромашних. Бројни обичаји везују се за дан саме славе и породице чији је ово светац заштиник, међутим постоје и бројна веровања за све вернике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико имате децу у свому дому, оставите им поклоне вечерас је у српском народу постоји веровање да вечерас свети Никола на белом коњу обилази сву децу и дели им поклоне, свакоме према заслугама. Поклон се ставља у дечије ципеле, које се због тога вечерас остављају на прозору.

Дух помагања и даривања сиромашних био је смисао и животно опредељење Светог Николе, па и сутра треба даривати оне који немају и помоћи им, баш као и децу, јер је Свети Никола волео децу и бринуо о њима, па их је стално даривао. Зато је традиција да се даривају ораси, лешници, јабуке и слаткиши.

Верује се да ће свако женско дете рођено дан уочи Никољдана имати веома срећан брак.

Стари народни обичај каже да би домаћини већ данас морали да почну са припремама за госте које ће дочекивати сутра. Постоји неписано правило да домаћини могу само да припремају храну, док се други кућни послови не смеју обављати дан пре и дан након славе.

Свети Никола је и еснафска слава, он је заштитник лађара, сплавара, рибара и воденичара. Баш зато морнари на овај дан не испловљавају, па се ово зове и ,,водена слава”, а вјерује се да не треба започињати ни путовања.

Извор: magazin.novosti