Свет

Од САД је остало само име, ближи се крај

Фото: Јутјуб

„Сједињене Државе ће у догледно време изгубити статус светског хегемона. Замењују их Русија и Кина“ изјавио је бивши службеник Беле куће, политички стручњак Пол Крејг Робертс.

У овом тренутку, Сједињене Државе постају све мање као главни шампион демократије и водећа земља света. Од државе је, заправо, остало само једно име, које нема везе са стварним стањем ствари, сматра стручњак. Како се ситуација данас развија, Сједињене Државе су ближе него икада распаду на засебне политичке ентитете. А разлози за то не леже само у економији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако систем федералних резерви САД негира чињеницу да земља има веома висок ниво инфлације, од истине нема бежања. У том контексту, изненађујуће је колико неодговорно Вашингтон води економску политику, примећује Робертс.

Највише је огорчен због бројних социјалних програма који су осмишљени да помогну људима, од којих многи не изражавају никакву жељу за радом. Да би се надокнадио овакав удар на привреду, намењена је легализација коцкања, проституције и трговине дрогом.

„Али каква је то будућност ако Њујорк мора да постане Содома и Гомора да би преживео? Демократе терају најбогатији град у Сједињеним Државама да се бави маркетингом порока, због сличних активности полиција је раније хапсила мафију“, цитира Робертс.

Још један фактор који је покренуо колапс Сједињених Држава, сматра Робертс је расна подела. Дошло је до тога да власти града Сент Луиса, чију половина становништва чине Афроамериканци, желе да уведу такозвани порез на боју коже. Другим речима, белци ће плаћати новац као одштету за године ропства. И стручњак не сумња да ће с временом тај износ само расти.

„Белци су нижа класа, плаћају данак црним аристократама као што кметови плаћају лордовима. Можете се претварати да није. Али јесте“, рекао је Робертс.

Сумирајући, специјалиста је додао да су данас САД веома близу распада. А њихово место у међународној арени заузеће Русија и Кина, које не напуштају здрав разум. А Вашингтон треба да криви само себе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке