Русија

ОГЛАСИЛИ СЕ РУСИ: САД у великој невољи

Руско министарство одбране одржало је јутрос брифинг за новинаре у Женеви на маргинама Конференције држава потписница Конвенције о биолошком и токсичном оружју.

На њему су, како наводи Москва, представљени докази да Украјина, уз подршку САД, ради са компонентама биолошког оружја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руско министарство одбране има документ са именима свих кључних америчких званичника који надгледају украјински војно-биолошки програм, изјавио је начелник руских снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту, генерал-потпуковник Игор Кирилов.

„Међу њима су бивши директор Агенције за смањење претњи одбране ДТРА Кенет Мајерс, извршни потпредседник Ин-К-Тел венчер фонда који контролише ЦИА Тара О’Тул, бивши шеф америчких центара за контролу и превенцију болести Томас Фриден, бивши директор Националног института за здравље Френсис Колинс, бивши извршни директор Меморијалног института Бател Џефри Водсворт, главни научни саветник компаније Фајзер и председник компаније за глобално истраживање, развој и медицину и многи други званичници“, рекао је Кирилов.

Према речима Кирилова, Вашингтон има шта да крије, а његово одбијање да одговори на оптужбе и блокирање иницијатива за наставак рада на механизму верификације конвенција то само додатно доказују.

„Представљени су документовани докази да су експерименти са компонентама биолошког оружја и истраживање агенаса посебно опасних и по утицај на економију значајних инфекција водјени на тлу Украјине уз финансијске, научно-техничке и људске ресурсе САД“, изјавио је Кирилов, преноси ТАШ.

Кирилов је указао да Вашингтон није задовољан закључцима Светске здравствене организације (СЗО) о пореклу пандемије ковид-19, због чега се залаже за успостављање лојалнијег механизма за истраживање биолошких инцидената под окриљем УН.

Током 9. Конференције држава потписница Конвенције о биолошком оружју, једна америчка невладина организација је предложила да се успостави заједнички механизам за истрагу биолошких инцидената под окриљем УН, наводи руска агенција. Кирилов је навео да је један од разлога за оснивање таквог механизма незадовољуство САД закључцима стручне комисије СЗО о пореклу пандемије новог корона вируса.

Кирилов је истакао да је шеф америчке делегације у Женеви одбио да одговори на оптужбе Русије о кршењу Конвенције о биолошком и токсичном оружју. „Шеф америчке делегације Кенет Ворд одбио је да одговори на оптужбе Русије о кршењу БТВЦ“, рекао је он и додао да је амерички званичник своје одбијање образложио тиме да Русија не жели да чује његове одговоре о био-лабораторијама у Украјини.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке