Свет

ОНО ШТА СЕ ДЕШАВАЛО У КРЕМЉУ ПРЕ РАТА ИЗНЕНАДИЛО И ПУТИНА! Песков није знао да се спрема НАПАД!?

Велико истраживање Њујорк Тајмса, базирано на пресретнутим тајним разговорима и интервјуима с руским војницима и повереницима Кремља, открило је до сада непознате детаље о самом почетку инвазије. Захваљујући овим информацијама сазнали смо да током првих дана рата званичници Кремља, па ни сам руски председник Владимир Путин, нису имали појма у шта се упуштају.

Наиме, према подацима Њујорк Тајмса, Путин је планирао инвазију у таквој тајности да је чак и Дмитриј Песков, његов портпарол, није знао ништа о њој.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводно је за њу сазнао тек првог дана рата. Антон Ваино, шеф кабинета Путина, и Алексеј Громов, Путинов моц́ни саветник за медије, такође су рекли да нису знали план унапред, према речима људи који су с њима разговарали о томе.

Путина изненадила „жилавост“ Украјинаца
Такође, наводно је неколико дана након почетка инвазије, Путин током разговора са израелским премијером Нафтали Бенетом рекао да су се Украјинци показали „тврђи него што му је речено“.

Ипак, како показују подаци из пресретнутог разговора, нагласио је да је Русија велика земља којој не фали стрпљења.

Није реткост да ова двојица лидера коментаришу питање Украјине. Раније, у октобру 2021, током свог првог састанка са Бенетом, Путин је критиковао украјинског председника Владимира Зеленског и његове ставове.

„Какав је он Јеврејин? Он је покретач нацизма“, рекао је Путин тада израелском премијеру.

Покушај атентата на Герасимова
Такође, извештај је открио да руски високи званичници нису умели у потпуности да заштите своју безбедност.

Најинтригантнија информација свакако је та да су Украјинци дуго времена планирали атентат на Герасимова. Амерички званичници су сазнали да је Герасимов планирао пут на прве линије фронта, али су те информације сакрили од Украјинаца забринути да би покушај убиства могао да доведе до ескалације рата, па чак и до рата између Сједињених Држава и Русије.

Украјинци су ипак сазнали за пут. После расправе унутар Беле Куће, Вашингтон је од Украјине тражио да обустави напад. Међутим, речено им је да су закаснили и да су га Украјинци вец́ покренули.

У том нападу убијено је на десетине руских војника, али не и сам генерал Герасимов.

Подударност са причом из маја
Иако се у извештају америчког листа не помињу ни датум ни место напада, нити било какве друге информације о атентату на Герасимова, овај извештај Њујорк Тајмса умногоме се поклапа са информацијама на које су почетком маја објавили западни медији.

Дејли Мејл је тада писао да је Герасимов, према тврдњама украјинских обавештајаца, на исток стигао за викенд, како би се лично уверио у стање на фронту.

Непосредно након оних информација, украјинске снаге су започеле напад на једну од позиција које је посетио Герасимов у Изјуму на истоку Украјине.

Управо су се тада појавиле информације да је рањен, али су их неименовани званичници негирали.

Према њиховим наводима, Герасимов јесте путовао у Украјину, али само како би проверио напредовање трупа.

Украјинци тврдили да су га ранили
Са друге стране, Украјинци су тврдили да су бомбардовали локацију на којој се налазио. Приликом гранатирања школе у Изјуму, граду који се налази под руском контролом, рањено је више од 200 војника и један генерал.

Указивали су да је повреда Герасимова довољно тешка да је повучен са украјинског фронта на даље лечење у Русију, као и да је то још један пораз за руске снаге.

Повреда начелника руског генералштаба наводно је уследила током истог напада у ком је страдао руски генерал-мајор Андреј Симонов (55), рекао је Алексиј Арестович, саветник украјинског председника Владимира Зеленског.

 

Извор: Нова