Свет

ОРБАН СВАШТА ИЗНЕО У ЈАВНОСТ! Нема намеру да мења позицију НЕ ПРИХВАТА!

Европска комисија наставља да блокира средства ЕУ намењена Мађарској како би утицала на став те земље према миграцији, сексуалном образовању и санкцијама, али Будимпешта нема намеру да мења позицију, рекао је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

Европска комисија препоручила је средином седмице да се задрже фондови ЕУ намењени за опоравак привреде Мађарске јер та земља није спровела реформе у сектору владавине права.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брисел је одобрио план за опоравак Мађарске од пандемије вредан 5,8 милијарди евра, али само уз услов да та земља спроведе 27 мера, укључујући 17 са којима се претходно сагласила за решење спора око фондова.

– Постоји историјски тренд према којем европске бирократе желе да прошире свој утицај на чланице и уколико виде шансу то и учине. Неопходно је стрпљење јер упркос процедури условљавања Мађарској, на крају сви тежимо споразуму. Има неколико питања према којим ми не можемо и не желимо да мењамо став – нагласио је Орбан.

Мађарски премијер је истакао да Будимпешта не намерава да прихвати мигранте, да шири „сексуалну пропаганду у школама“ и да подржи санкције против Москве.

Према његовим речима, Мађарска и ЕУ имају различита мишљења по неколико веома важних питања.

Орбан је нагласио да су се Мађарска и Европска комисија првобитно сагласили о 17 услова.

Орбан напомиње да је Будимпешта испунила ових 17 услова и да их је Брисел прихватио, али да сада постоји 19. и 20. услов те да свако ко је упознат о раду ЕУ и европских институција зна да они увек имају неке нове замисли.

 

 

Извор: Ало