Свет

ОРБАН УКИНУО БЛОКАДУ: Стиже помоћ Украјини

Фото: Јутјуб

Амбасадори ЕУ постигли су компромис за ослобађање дела европских фондова намењених Мађарској.

То је омогућило да Будимпешта укине блокаду за макрофинансијску помоћ Украјини од 18 милијарди евра у 2023. години.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Амбасадори ЕУ су синоћ у принципу одобрили помоћ Украјини од 18 милијарди евра, минимални порез од 15 одсто за велике компаније, одобрење плана опоравка Мађарске и споразум о условљавању“, навело је чешко председништво на свом Твитер налогу.

Мађарски премијер Виктор Орбан претио је да ће да блокира финансијску помоћ Украјини, ако друге земље чланице ЕУ блокирају план опоравка и кохезиона средства планирана за његову земљу.

Будимпешта је одбијала и да пристане на минимални порез од 15 одсто за велике компаније.

Препорука Европске комисије земљама чланицама је била замрзавање 7,5 милијарди европских фондова намењених Мађарској, с обзиром на то да последње реформе које је Будимпешта усвојила за борбу против корупције и даље нису биле довољне.

Исплата 5,8 милијарди евра из плана економског опоравка који је представила Будимпешта, такође је обустављена због реализације реформи у области владавине права.

Државе чланице узеле су у обзир најновије мере које је недавно усвојио мађарски парламент да би ублажиле условљавање наметнуто Мађарској.

Компромис постигнут у понедељак смањује замрзнута европска средства на 6,3 милијарде евра, како би подстакла Будимпешту да испоштује мере које су тражили њени партнери.

Компромис треба да буде усвојен званично у четвртак на самиту ЕУ лидера.

Извор: Танјуг