Србија

ОТКРИВАМО ОНО ШТО СВЕ НАЈВИШЕ ЗАНИМА! Чека ли нас снежни дочек нове године?

Фото: Фејсбук принтскрин

Метеоролог Марко Чубрило најавио је да наредних дана можемо очекивати доминацију антициклона уз суво и стабилно време и могућа је појава дуготрајне магле и ниских облака.

Промена уз падавине и захлађење су могући након 26. децембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наредних дана ће јако поље антициклона анд нашим делом Европе условљавати суво и стабилно време. Са доминацијом статичне атмосфере све ће чешће бити појава магле и ниских облака који ће се понедге задржавати већи део дана или цео дан. У тим пределима ће максимуми бити око нултог подеока док ће се над осталим делом региона до четвртка кретати од +1 до +5, а затим од +4 до +12 степени Целзијуса – наводи Чубрило.

Ветар ће углавном бити слаб, док би од другог дела ноћи ка утоку до уторка после подне у кошавском подручју на кратко било јаког, југоисточног ветра.

Минимуми ће прво бити од -7 до -2, локално око -10 степени Целзијуса, док ће на југу бити од +3 и +6 степени Целзијуса. У другом делу недеље јутарњи мраз ће ослабити у требао би се кретати од -3 до +2 степена Целзијуса.

– Око 22. децембра би сасвим ослабљен хладан фронт могао донети полазно наоблачење, али би слабе кише могло бити само понегде над југозападом региона. Тренутно се могућност конкретније промене времена почиње назирати око 26. децембра када ансамбле чланови оба модела падају, уз најаву захлађења и могућих падавина – објавио је метеоролог и поручио да у овом моменту није могуће рећи да ли то значи да ћемо Нову 2023. дочекати у зимском амбијенту, али са оваквим трендом постоји одређена веровантоћа.

– Све ће зависити од тога како ће се синоптика наредних дана понашати. До 26. децембра без зиме, осим „вештачке“ понегде у низијама. Од снега нема ни трага, тако да ће и највише планине бити без њега, а како ће ти предели бити изнад инверсног слоја на планинама ће често бити топлије него у низијама – каже Марко Чубрило.

 

Извор: Srbija Danas