Србија

ОВАКАВ КРАЈ ГОДИНЕ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Метеоролог открио где ће се ЗАБЕЛЕТИ и какво нас време очекује у следећих 10 дана!

Србија је данас под утицајем циклона са југа Балкана, чији се центар налази над Грчком, а истовремено са истока Европе простире се веома снажан антициклон. Оваква синоптичка ситуација доводи до тога да је у Србији и данас облачно, на југу и југоистоку пада киша, а на планинама снег, док у кошавском подручју дува јак источни и југоисточни ветар.

„У наставку дана падавинска зона са југоистока шириће се и према осталим пределима Србије, па се послеподне у већем делу Србије очекује облачно са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, нарочито на истоку Србије, а услова за суснежицу и влажан снег очекује се и у нижим пределима на истоку Србије. Ипак, захваљујући облачности и падавинама, данашње јутро топлије је од претходних и нема мраза, уз минималне температуре углавном од 0 до 5°Ц, а испод 0°Ц једино су на планинама, али због кошаве субјективни осећај је да је доста хладније. Пре два јутра када је јутро било ведро, појачано израчивање ваздуха довело је до нижих јутарњих температура уз вредности од -4 до 2°Ц, на Копаонику до -6°Ц. Максимална температура биће данас у Србији од 3 до 7°Ц, у Београду око 5°Ц. И даље ће дувати умерен до јак источни и југоисточни ветар, на југу Баната и у Подунављу са олујним ударима и преко 80 км/х“, наводи метеоролог Ђорђе Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У петак ће ослабити утицај циклона и смањиће се и градијент ваздушног притиска над Србијом, па ће и кошава бити у слабљењу.

Корак до зиме

„Дакле, данас смо закорачили у децембар, а до каленедарског почетка зиме остало је 20 дана. Крај новембра донео нам је типично касно јесење време, на планинама и зимско, а оваква временска ситуација задржаће се и у наредном периоду. Према тренутним прогнозама, првих 10 дана децембра, ако не и прва половина децембра протекли би у знаку нешто топлијег времена и без зимског сценарија, а нижи предели били би потпуно без снега и снежног покривача, јер би над нашим подручјем преовладавало већ напоменити западно струјање са Атлантика, па не би долзаило до озбилнијих захлађења. Када је реч о планинама, а ближи се ски сезона, у наредном периоду снежног покривача висине 5 до 20 цм биће углавном у пределима изнад 1000 метара надморске висине, а почетак ски сезоне осигурао би снежни покривач само на планинама изнад 1400-1500 метара надморске висине и то уз помоћ вештачког оснежавања.

„Биће облачно, а киша се очекује само на северу и истоку Србије, а снег у брдско-планиским пределима на истоку. Након јутарњих 0 до 4°Ц, максимална температура биће од 4°Ц на северу истоку до 10°Ц на југу Србије. У суботу ће услед пораста ваздушног притиска бити стабилније и суво. Максимална температуре од 5 до 10, у Београду до 8°Ц. У недељу се очекује ново наоблачење са кишом, на планинама са снегом и то прво на западу и југозападу Србије. Дуваће умерен до јак југоисточни ветар, на југу Баната и у Подунављу са олујним ударима и до 100 км/х. Биће нешто топлије, али због кошаве субјективни осећај биће да је доста хладније. Максимална температура од 8 до 14°Ц, у Београду до 12°Ц“, каже Ђурић.

Почетком следеће седмице очекује се слично време, док се средином седмице очекује углавном суво, уз више сунчаних периода.

„Просечна максимална температура за почетак децембра је од 5 до 9°Ц, тако да су оне ових дана углавном око просечних вредности. Током првих десетак дана децембра максималне температуре биће за који степен изнад просечних вредности и очекује нас топлија варијанта месеца и то захваљујући утицају веома снажне циклонске активности са Атлантика и Медитерана, док ће се висок ваздушни притисак уз антицклон задржавати над северном и источном Европом. Оваква синоптичка ситуација условљаваће снажне западне ветрове са Атлантика према нашем подручју, уз транспорт топлие ваздушне масе, па ће време бити облачније, али и топлије и без јутарњих мразова. Истовремено веома хладно са снегом биће над истоком Европом, а врло ниске температуре са снегом очекују се све од Украјине и Русије до Финске и севера Скандинавије“, рекао је Ђурић.

Извор: Курир.рс