Свет

ОВО ЈЕ КРАЈ ЗА ТРАМПА! ГОТОВО ЈЕ! Да ли је могуће да се ово десило ПРЕСУДА ЈЕ ДОНЕТА!

„Трамп корпорација“ и „Трамп пејрол корпорација“, које су део компаније „Трамп организација“ бившег председника САД, осуђене јер су запосленима исплаћивале бонусе, плаћале станове и аутомобиле, а за то избегле да плате порез

Две фирме бившег председника САД Доналда Трампа – „Трамп корпорација“ и „Трамп пејрол корпорација“, које су део компаније „Трамп организација“, осуђене су пред судом на Менхетну у Њујорку за утају пореза и фалсификовање пословних докумената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Висина казне биће изречена средином јануара, а могла би да достигне 1,61 милион долара. Сам Трамп није био оптужен ни за шта, али је његов дугогодишњи главни финансијски директор у „Трамп организацији“, Ален Вајселберг (75), уз нагодбу са тужилаштвом признао кривицу и сведочио против компаније.

Трамп чист
Две фирме проглашене су кривим по свих 17 тачака оптужнице. Вајселберг је признао да је претходних 15 година варао пореске власти тако што је у име фирме себи и осталим директорима исплаћивао бонусе, плаћао запосленима компанијске станове, изнајмљивање аутомобила, личне трошкове и трошкове школовања деце. Те издатке фирма је у књигама водила као компанијске трошкове, те порез на то није плаћен. Укупна сума исплаћена на тај начин није откривена, али је Вајселберг признао је да је само једне године на основу разних компензација лично он требало да плати око 200.000 долара пореза, што није урадио.

На основу тога што је у договору с тужилаштвом признао кривицу и сведочио против Трампових фирми, Вајселберг је избегао казну од 15 година затвора. У склопу договора, он би у јануару требало да буде осуђен на само пет месеци робије.

Признао кривицу

Главни финансијски директор „Трамп организације“ Ален Вајселберг признао је кривицу и следи му пет месеци робије
Тужилаштво, међутим, није успело да докаже никакву Трампову умешаност у криминалну шему, иако је тврдило да је он не само знао све него то и подржавао како би његови запослени били срећни.
Сузан Нечелс из Трамповог адвокатског тима казала је да на суђењу није доказана Трампова умешаност у криминал, те је најавила жалбу на пресуду компанији.

Нарушен углед
С друге стране, главна тужитељка Њујорка Летиција Џејмс изјавила је да пресуда Трамповим фирмама доказује да ни појединци ни компаније неће проћи некажњено уколико крше закон да би пунили своје џепове.

Лов на вештице

Доналд Трамп се јуче није оглашавао поводом пресуде његовим компанијама, али је раније рекао да је у питању политички процес против њега. Он је истакао да је реч о „лову на вештице“ који је покренут против њега оног тренутка кад се први пут кандидовао за председника САД и победио.

Медији у САД, међутим, пишу да је пресуда више симболична, те да казна од 1,61 милион долара не значи ништа за компанију величине „Трамп организације“.

 

Извор: Информер