Православље

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Чудо Пресвете Богородице у Корфу

Град Касиопи се налази 37км северно од Керкире. Основао га је Пирос, који је преселио Епиротиане из Касиопије да би решио проблем малог броја становништва на овом острву. Сматра се да је на месту где се налази Манастир Пресвете Богородице Касопитре, за време владавине Римљана налазио Храм Касија Зевса по коме је град добио име. Император Неро је посетио ово место и певао песму Јупитеру у Зевсовом Храму.

Манастир Пресвете Богородице Касопитре је био саграђен пре 1706 по Илијином сведочанству 1850. Јеромонах Генадиос из Епируса је купио Манастир и довео три монахиње да ту служе. Од тада, Манастир је постао женски Манастир. Док је 1991 постао мушки Манастир. Празник Манастира се одржава Маја 8-ог када се обележава исцељење слепог Стефана, које се догодило 1530 године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1530-те млади сељак Стефан је отишао у град који се звао Керкира да би обавио неки посао тамо. Тамо је срео друге младиће које је познавао и договорили су се да се заједно врате у свој крај. На путу су срели пуно људи који су носили брашно из воденице својим кућама. Стефанови пријатељи су одлучили да на силу одузму брашно и говорили су Стефану да и он учествује у крађи. Стефан, не само да је одбио да учествује у овом злом делу, већ је саветовао друге да одустану од њиховог плана. Ипак, дошло је до крађе и Стефан, иако невин, је био кажњен. Ово се догодило јер су жртве крађе тужиле младиће властима и док су остали побегли Стефан је остао, јер није учинио криминално дело. Стефан је мислио да слободно може да иде у град поново, али је био ухапшен. Одведен је пред Симеона Леонеа који је наредио да му или рука буде одсечена или очи извађене због крађе, а Стефану је оставио да изабере. Стефан је изабрао ово друго.

Након што је Стефан био ослепљен, Стефанова мајка је одвела Стефана у Цркву светог Лазара да моли за милост. Али у граду су почели да их исмевају, па су отишли у Касиопију. Када су стигли у Манастир Пресвете Мајке Божје, замолили су монаха да их прими. Монах им је дозволио да преноће. Док је Стефан спавао и није осећао никакв бол, осетио је како неко притиска његове очне дупље веома јако, и пробудио се вриштећи. Видео је жену неописиво блистајућу, која је одмах отишла. Онда је пробудио своју мајку испричао јој шта се догодило и рекао јој да сада поново види. Пошто је монах чуо да Стефан вришти отрчао је у цркву. Одушевљен, монах је отишао у град и разгласио чудо. Симеон Леоне је отишао у Манастир да види чудо и када се уверио молио је Стефана за опроштај за његову неправедну осуду. Треба нагласити да је пре чуда Стефан имао браон очи, а после чуда плаве.

 

Извор: mojkutak.ovh