Свет

ПАПА ФРАЊА УЗ СРБИЈУ? Албанци џаба се надате, од Ватикана то доживети нећете

Шиптарска власт у Приштини ангажовала је све своје везе и лобисте не би ли наговорила Ватикан и папу Фрању да признају независност ‘Косова’, али стручњаци тврде да од тог плана нема ништа!

Албански председник Бајрам Бегај посетио је папу Фрању и од њега тражио да Ватикан призна једнострано проглашену независност Приштине. Стручњаци, саговорници Информера, међутим, кажу да је то буквално немогућа мисија јер је Ватикану изузетно важно да одржи добре односе са Српском православном црквом, а и хришћански верници би признање ‘Косова’ дочекали ‘на нож’.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јасни циљеви
Албански председник Бајрам Бегај, како преносе приштински медији, поручио је папи Фрањи да би Ватикан признањем ‘Косова’ помогао дијалог Београда и Приштине!?!

– То признање би још више помогло напорима у дијалогу Београда и Приштине који данас воде Европска унија и Сједињене Америчке Државе. Наше балканско искуство нас учи да се ратне игре не могу играти у региону са проблематичном прошлошћу и садашњошћу. Из тог разлога нам је потребан континуиран дијалог, економски просперитет и позитивна енергија за наше грађане – рекао је Бегај.

Ништа од тог посла
Не верујем да ће Ватикан да призна ‘Косово’, јер папа Фрања има изричит став да не жели да се меша у туђа унутрашња питања, јасан је верски аналитичар Предраг Ђокић.

И док се из Ватикана нико није званично оглашавао овим поводом, Драгослав Бокан из Института за националну стратегију каже да је веома важно за Ватикан да не поклекне пред албанским притисцима јер би га то много коштало.

– За будућност Ватикана екстремно је важно да не покаже антиправославни став. Са те стране, та врста ‘прекршаја’ који би Ватикан направио признавањем лажног шиптарског, антиправославног и антихришћанског ‘Косова’ коштала би га проблема у отвореном простору за мисионарење на Истоку, што је његов стари и јако важан циљ. Због тих приоритета, то што албански председник тражи њима није у интересу. Ту је Ватикан немилосрдан, јер се оријентише искључиво према сопственим плановима – наглашава Бокан.

Највећа светиња
Верски аналитичар Жељко Ињац оцењује да би Ватикан, уколико би признао независност ‘Косова’, сам себи ‘пуцао у ногу’.

– Ако би Ватикан признао ‘Косово’, то не би помогло да се пронађе решење између Београда и Приштине, већ би веома закомпликовало ситуацију у римокатоличком свету. Ватикан би тако пуцао себи у ногу. Дошао би у ситуацију да има проблем са својим верницима, јер би они то буквално доживели као издају хришћанства. Многи верници су ионако незадовољни због неких папиних либералних ставова и повлађивања ЛГБТ популацији и њеној идеологији. Зато би после евентуалног признања ‘Косова’ био дефинитивно крај. Косово и Метохија је пре свега хришћанска светиња, као што су Света Гора, Јерусалим и друга света места. Није то тако једноставно како су Албанци замислили – закључује Ињац.

Ђеновић: Није им у интересу!

Верски аналитичар Драшко Ђеновић каже да Ватикан следи своје интересе и неће признати ‘Косово’ јер жели да заштити вернике.
– Ватикан све ради из свог интереса. Наравно да Албанци покушавају да добију признање, јер оног тренутка кад би Ватикан признао ‘Косово’ можемо бити сигурни да би бар десет до 15 држава урадило исто. Не мислим да ће Ватикан то урадити, зато што пре свега штити своје вернике овде – објашњава Ђеновић.

Извор: Информер