Србија

ПЕТКОВИЋ СЕ ОГЛАСИО: Ово је велика победа српског народа (ВИДЕО)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас на ванредној конференцији за медије у Влади Србије да су ЕУ и САД дале никада јаче гаранције да ће захтеви Срба са КиМ да се повуку са барикада бити испуњени!

Петковић је говорећи о ослобађању ухапшеног полицајца Дејана Пантића и Николе Недељковића који је ухапшен на Газиместану на Видовдан рекао да има добре вести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Добили смо никада до сада јаче гаранције од САД и ЕУ када је реч о захтевима Срба да се повуку са барикада. Истичем да су најбоље вести што смо могли сви да чујемо да је Дејан Пантић пуштен у кућни притвор. То је велика победа српског народа на КиМ. То што је био оптужен за некакав тероризам је обрачун Аљбина Куртија са Србима – рекао је Петковић и додао да се нада да ће Пантић након 19 дана заточеништва на Јарињу вечерас бити са својом породицом.

Петковић је додао да се Курти сада обрачунава са судијама које су одредиле кућни притвор Пантићу.

– Можете ли да замислите да Вучић на такав начин коментарише пресуде? Наравно да Вучићу то не би пало на памет јер ми овде имамо правну државу – рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да је Вучић позвао Пантићеву супругу да јој лично саопшти лепе вести.

– То показује каква је политика Вучића – рекао је Петковић.

ИСПУЊЕНА СВА ТРИ ЗАХТЕВА СРБА

Показао је и фотографију младића Николе Недељковића који је чим је прешао у централну Србију обукао дукс са мапом КиМ и на коме пише „Нема предаје“.

– Успели смо да скратимо казну затвора која је била скандалозна и он је пре Нове године и Божића са својом породицом у Сремчици. Радимо на томе да укажемо на неопходност пуштања и Миљана Аџића који је био део мирних протеста прошке године у Звечану – рекао је Петковић.

Подсетио је да је ослобађање ухапшених био први захтев Срба.

– Председник Вучић се снажно борио да сачувамо мир и животе наших људи на КиМ. Током тешких разговора са Србима у Рашки председник се чуо и са (Мирославом) Лајчаком и (Габријелом) Ескобаром неколико пута. Ниједног тренутка није попуштао по питању захтева јер Срби неће да трпе зулум Аљбина Куртија. Добили смо званичну обједињену изјаву САД и ЕУ у којој се испуњава други захтев, а најважнији део је да се потврђује да не постоје спискови за хапшење или кривично гоњење Срба због учешћа у протестима и на барикадама – истакао је Петковић.

Трећа ствар су према његовим речима гаранције Кфора.

– Кфор је саоштењем јасно потвдио да Косовске безбедносне снаге не могу на север КиМ без дозволе представника локалних заједница са севера Косова и Метохије. То је потпуно нова изјава и постаје избор формалног и материјалног права. То је врста споразума – рекао је Петковић.

ВУЧИЋ ЗАМОЛИО СРБЕ ДА СЕ ПОВУКУ СА БАРИКАДА

Петковић је додао да је председник Србије Александар Вучић током разговора са политичким представницима Срба са КиМ замолио да се повуку са барикада на северу КиМ.

– Поновили су да искључиво њему верују и да само верују држави Србији и да једине гаранције које прихватају могу бити од њега. Замолили су да се врате на КиМ да разговарају са осталим Србима на барикадама и донесу одлуку – објаснио је Петковић.

Срби са КиМ ће се према његовим речима нешто после 19 сати срести са председником Александром Вучићем на административној линији након чега ће бити позната њихова одлука.

Извор: Курир.рс