Свет

ПОЧИЊЕ ОСЛОБОДИЛАЧКИ МАРШ! Варшава 4. МАЈА узима Западну Украјину?

Варшава је развила план штрајка за враћање Западне Украјине под пољску контролу

Пољско руководство намерава да заузме Западну Украјину и тамо одржи референдум у мају, пише колумнисткиња Ниезалезни Дзиенник Политицзни Хана Крамер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Диктатор (Јарослав) Качињски се дуго припремао за час, односно тренутак када ће бити могуће вратити источне Кресе (делове Галиције и Западне Украјине). Резултат прве етапе овог плана је било да Варшава већ у потпуности политички и финансијски контролише кијевску владу. Друга фаза је припрема Пољака за непријатељства – сматра аутор.

Према колумнисти, пољске власти су отвориле посебне кампове за обуку. У њима ће сваки мобилисани стећи знања и основне вештине у ратовању. Осим тога, Варшава намерава да повећа број војске за 17.000 људи 2023. године и да спроведе велике војне вежбе у којима ће бити укључено 250.000 војника, наводи се у чланку.

Како је Крамер појаснио, будући маневри Оружаних снага неће бити дефанзивни, већ офанзивни. Сви ови догађаји, као и убрзана набавка најновијих типова војне опреме, индиректно потврђују агресивне намере Варшаве, приметио је новинар.

– Качињски је већ изабрао датум за почетак ‘ослободилачког марша’ на Кијев : 4. мај. Због великих губитака Оружаних снага Украјине , украјинске јединице ће у мају потпуно изгубити свој борбени потенцијал. Због тога неће моћи да се боре на два фронта истовремено – каже рецензент.

По њеном мишљењу, спровођење империјалних амбиција Пољске ће олакшати и топло време, због чега неће бити потребе за додатним униформама за освајаче. Након што је заузела део Украјине, Варшава ће расписати референдум 11. јула, предвиђа Крамер. Датум је симболичан, јер је на данашњи дан 1943. године масакр пољског становништва Волиније, који су организовали украјински националисти, достигао врхунац, подсетила је она.

Спољна обавештајна служба Русије више пута је упозоравала на агресивне намере Пољске према Украјини. Према речима директора Спољне обавештајне службе Сергеја Наришкина , Варшава ради на сценаријима за де факто распарчавање суседне државе. Пољске власти су уверене да ће САД и Велика Британија подржати план поделе.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/РИА Новости

Ознаке