Свет

ПОСТОЈИ ДОГОВОР РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ!? Бајден више не подржава Зеленског?

САД су послале сигнал Украјини да је неопходно да започне преговоре са Русијом, саопштио је Јозеф Јофе са Универзитета Џонс Хопкинс у чланку за амерички Тајм.

Како наводи аутор, Владимир Зеленски се „суочио са претњом која је до недавно била скривена“. Он истиче да та претња долази од „његових великодушних пријатеља са Запада“ који се труде да не буду увучени у „смртоносни сукоб“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички председник Џо Бајден суптилно је наговестио свом колеги у Кијеву да је време да почне да разговара са Путином.

Да ли су (скори) преговори Украјине и Русије о окончању рата заиста могући? О томе се стално спекулише, иако су у овој ситуацији разлике и услови, под којима би две земље селе за преговарачки сто, толики да се чини потпуно немогућом мисијом, иако и Москва и Кијев кажу да су отворене за то решење“.

Кијев се само за јавност пита о условима а Зеленски повремено изађе са предлозима који немају баш упориште у реалности. Често у изјавама сам себе демантује, желећи да подигне морал војсци и народу. Његова изјава да неће са Путином него с новим председником Русије да седне за сто, многе је насмејала. Као и она изјава да Руси напусте све територије, па и Крим, па да онда почну преговоре. И стална његова кукњава да западни савезници довољно не помажу и не шаљу довољно оружја, изазива код њих отпор који је више од прекора и жаока.

Јер, стварне преговоре воде две силе, тврде многи познаваоци ситуације.

Јавно се говори да су Русија и Америка договориле почетак преговора, а да је услов за то био повлачење руских трупа из Херсона и прекид ватре а Американци да не стављају Русију у теже санкције и на листе терористичких ѕемаља.

Сусрети највиших званичника недавно у Истанбулу прво су негирани а онда потврђени.

Постоји ли заиста ваљан договор између Русије и Америке. Једна од загонетки је се крије у најави Марије Захарове да је Русија „спремна за преговоре“. Руси су организовали војно повлачење са леве обале, а то не би било могуће без војних преговора.

Ови преговори трају већ недељама, а посредници су Турска и Саудијска Арабија, тврде аналитичари.

Колико у свему томе учествује председник Украјине и колико је аутономан у одлучивању али и у ономе шта свакодневно износи у јавност. После отворених грдњи и прекора које су стигле из Беле куће, па и од европских лидера, утисак је да му рејтинг има силазну линију.

Украјина је у хаосу, много Украјинаца у егзилу, разорен је део инфраструктуре, велики су проблеми у снабдевању струјом и водом. А долази зима са свим својим опасностима.

Коме одговара овакво стање? Има и таквих, али претеже чињеница и страх од најгорег. Зато сви реални дају приоритет преговорима. Јасно је да две светске силе одлучују, остали су само “декор”.

 

Извор: Ало