Свет

ПОТПУНА ПОМАМА ЗА ОВИМ УРЕЂАЈЕМ! Смањује рачуне за енергију за чак 860 евра

Фото: Јутјуб

Годишња продаја топлотних пумпи у ЕУ могла би да порасте на 7,0 милиона јединица до 2030. године са 2,0 милиона у 2021

Глобална продаја топлотних пумпи ц́е скочити на рекордне нивое у наредним годинама, јер светска енергетска криза убрзава њихово усвајање, наводи Међународна агенција за енергију у новом специјалном извештају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Документ под називом „Будуц́ност топлотних пумпи“ показује да топлотне пумпе могу да играју важну улогу у смањењу потрошње фосилних горива, посебно природног гаса – а све за потребе грејања домац́инстава, канцеларија, школа и фабрика.

Топлотне пумпе обично коштају мање током свог животног века од котлова на фосилна горива, захваљујуц́и вец́ој ефикасности. По данашњим ценама енергије, годишња уштеда на рачуну за енергију домаћинстава која пређу на топлотне пумпе може се кретати од 300 долара у САД, до 900 долара (око 860 евра) у Европи.

„Продаја ће у 2022. достиц́и рекордне нивое као одговор на глобалну енергетску кризу, посебно у Европи, где неке земље бележе дупло већу продају у првој половини године у односу на исти период лани“, наводи се у извештају.

Годишња продаја топлотних пумпи у ЕУ могла би да порасте на 7,0 милиона јединица до 2030. године са 2,0 милиона у 2021, ако владе остваре планове за смањење емисија и енергетске безбедности.

Глобална продаја топлотних пумпи порасла је за скоро 15 процената у 2021. години, двоструко више од просека у протеклој деценији, при чему је у Европској унији скочила за око 35 одсто.

Према извештају ИЕА, топлотне пумпе би могле да смање потражњу за природним гасом за скоро 7,0 милијарди кубних метара (бцм) до 2025. године, што је отприлике једнако количини природног гаса који је испоручен преко Трансјадранског гасовода 2021. године.

Уколико се испуне климатски циљеви ЕУ, таква годишња уштеда гаса би порасла на најмање 21 милијарду кубних метара до 2030. Коментаришуц́и извештај, извршни директор ИЕА, Фатих Бирол, рекао је да су топлотне пумпе неизоставан део сваког плана за смањење емисија и коришц́ења природног гаса и ургентан приоритет у ЕУ данас.

 

 

Извор: Телеграф