Свет

ПРЕДЛОЖЕНЕ НОВЕ КАЗНЕ! Ако прекорачите брзину биће вам одузета не само возачка дозвола већ и аутомобил!

Аустрија припрема закон према којем би полиција возачима који знатно премаше дозвољену брзину, осим возачке дозволе, одузимала и аутомобил, саопштило је данас Министарство саобраћаја.

Ресорни министар Леонора Гевеслер рекла је да је на путевима превише оних код којих казне и додатна школовања не делују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тим особама се мора одузети њихово оружје – рекла је Гевеслер приликом представљања нацрта закона.

Нацрт закона возачима који у насељеном месту буду прекорачили дозвољену брзину од 60 или изван насељеног подручја од 70 километара на час, аутомобил ће на лицу места бити одузет на две недеље.

Током тог периода требало би бити проверено да ли је реч о возачу који је већ до сада упадао у очи због пребрзе вожње.

Ако се покаже да је возач већ починио драстична прекорачење брзине, аутомобил би могао бити продат на лицитацији, преноси Хина.

Код прекорачења брзина од 80 километара на час у насељеном месту или 90 километара на час изван, аутомобил би одмах био заплењен и продат.

То би се односило на оне возаче који на ауто-путу у Аустрији, где је највиша дозвољена брзина 130 километара на час буду ухваћени код брзине од 220 километара на час.

Гевеслерова је рекла да ове мере служе повећању безбедности у промету.

– Код брзина о којима је овде реч, ниједан возач више нема потпуну контролу над својим аутомобилом – рекла је она.

Власти у Аустрији годишње бележи 400 до 450 случајева у којима би нови закон могао бити примењен. Закон би на снагу могао да ступи средином следеће године.

 

Извор: Блиц