Свет

ПРЕТЊА САД-у ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ! Ово се није десило последњих 40 година!

Више од 90 милиона људи широм 37 држава је под упозорењем на зимске временске прилике. Отприлике 80 посто државе искусиће температуре испод нуле, укључујући места чак на југу попут Тексаса

Велика зимска олуја која ће ове недеље захватити САД могла би деловима земље да донесе најхладнији Божић за четири деценије, кажу метеоролози.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захлађење које се догађа „једном у генерацији“ и које је почело на пацифичком северозападу у уторак, пре него што се померило на исток, постаће „циклон бомба“ до петка.

Више од 90 милиона људи широм 37 држава је под упозорењем на зимске временске прилике, преноси ББЦ. Отприлике 80 посто државе искусиће температуре испод нуле, укључујући места чак на југу попут Тексаса.

Арктичка експлозија коју је Wеатхер Цханнел назвао Зимска олуја Елиот, очекује се да ће донети најхладнији Божић на Средњем западу од касних 1980-их, према прогнозама које цитирају амерички медији.

Предвиђа се да ће чак и Флорида, сунчана држава, доживети најхладнији Божић у 30 година.

Национална метеоролошка служба (НWС) саопштила је да су до краја ове седмице у неким деловима земље могуће температуре од минус 45 степени Целзијуса.

НWС је то назвао зимским метеоролошким догађајем који се догађа једном у генерацији, посебно јер олуја досеже подручје Великих језера, где се очекује да ће њен притисак досегнути еквивалент урагана категорије 3.

Гувернери Кентакија и Северне Каролине прогласили су ванредно стање.

Очекује се да снежни услови и ледени путеви донесу до хаоса у саобраћају овог викенда.

Стотине летова из Денвера и Чикага је већ отказано. Чикаго је упозорен да се припреми за јаке снежне падавине које почињу у четвртак и које ће бити праћене ударима од 80 км/х.

Како се олуја буде развијала, метеоролози предвиђају да ће се претворити у „циклон бомбе“.

Шта је „циклон бомба“?
Циклон бомба је назив за олују која се брзо појачава, са централним ваздушним притиском који пада на најмање 24 милибара за 24 сата.

Они се називају циклон бомбама због експлозивне снаге узроковане брзим падом притиска.

Такве олује доносе временске прилике у распону од мећава преко јаких грмљавина до обилних падавина.

Циклони бомби су најчешћи на источној обали САД и Канаде, где хладно копно и топла Голфска струја пружају оптималне услове.

 

Извор: Телеграф