Свет

ПУТИН И ШОЈГУ СЕ ОБРАТИЛИ НАТО ПАКТУ: Окренули сте се против нас, сад ће Сармат…

Москва — Руски председник и министар одбране Сергеј Шојгу сумирали су резултате активности Оружаних снага Руске Федерације у 2022. и планиране задатке за 2023. годину.

„Добро су нам познате све информације о снагама НАТО и средствима која примењују“, рекао је Путин, додајући да наоружање НАТО мора да буде анализирано и то треба да буде искоришћено за јачање Оружаних снага Русије, као и велико искуство које су стекле јединице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је рекао да ће Русија наставити да јача свој војни потенцијал, а у земљи ће, укључујући нове територије, како каже, бити осигурана безбедан живот грађана.

„Руски војници који учествују у специјалној војној операцији у Украјини испуњавају свој дуг одважно и чврсто. Они се боре као хероји претходних ратова, укључујући Други светски рат“, поручио је руски председник.

„Против Русије се активно примењује војни потенцијал и могућности држава НАТО“, рекао је руски председник.

Затим је рекао да ће у јануару на борбено дежурство бити стављен брод „Адмирал Горшков“ са најмодернијим „Цирконима“. У најскорије време ракете „Сармат“ ступиће на борбено дежурство, поручио је Путин, рекавши и да ће Русија унапређивати нуклеарну тријаду и одржавати борбену готовост.

„То је главна гаранција суверенитета Русије“, истакао је Путин.

Председник Русије нагласио је да циљеви специјалне војне операције у Украјини треба да буду јасно дефинисани и да буду постигнути у најкраћем могућем року.

„Знање које стичемо би требало да се шири брзо и ефикасно. Информација коју дронови и летелице покупе мора да дође до сваког појединца на фронту“, прецизирао је Путин. Обезбедићемо све што је потребно руској војсци.

Председник је указао да се мора обратити пажња на војну опрему, храну и све остало што је потребно војницима. „Морамо обезбедити најсавременију опрему нашим војницима. Опрема мора бити не само нова, већ и поуздана“, нагласио је Путин.

Руски председник истакао је да је војска РФ у врло добром стању и да се тренутно у резервном саставу налази 150.000 војника. „Они се тренутно налазе на полигонима и пролазе војну обуку“, рекао је Путин, додајући да је то сасвим довољан број војника за потребе специјалне војне операције у Украјини.

Руски председник је рекао и да је Русија увек украјински народ увек сматрала братским. „И сада то мислим“, рекао је Путин и додао да је садашња ситуација у Украјини изузетно таргична, а за то је окривио Запад.

Осим Путина, обратио се и Шојгу: Украјина је разбијена

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је да су тренутно приоритети Русије обнова и изградња јавних објеката и медицинских центара. „Полако долази миран живот у наше нове регионе“, оценио је он и додао да је у Маријупољу већ обновљено шест стамбених објеката, а биће их још јер се увелико ради на реконструкцији инфраструктуре града.

Шојгу је такође рекао и да је Русија отворена за конструктивне мировне преговоре за решавање сукоба у Украјини.“Ми предузимамо акције да спасимо становништво од геноцида и терора. Русија је увек отворена за конструктивне мировне преговоре“, рекао је он.

Према његовим речима, украјинска војска забележила је велике губитке од почетка специјалне војне операције.

„Чак 97 милијарди долара потрошено је за помоћ Украјини. Не зна се у чијим ће се рукама сутрадан наћи страно оружје“, упозорио је министар одбране Русије.

„Украјинска војска прибегава незаконитим радњама као што су терористички акти. На западу се труде да ово не виде, као што су изабрали да не обрате пажњу на највећу електрану у Европи, у Запорожју“, рекао је Шојгу. Такође је истакао и да је војни потенцијал Украјине разбијен.

Оружане снаге РФ, како каже, имају минималне губитке у људству, а смртност војника је најмања у историји руске војне медицине, рекао је Шојгу

„Лекари у зони специјалне операције су врло ефикасни у пружању прве помоћи рањеним војницима. Они успевају да помогну војницима за 10 минута“, истакао је.

Он је додао да један од највећих савезника Кијева – САД желе да задрже доминатну позицију у свету.

Шојгу је рекао да је у наредном периоду неопходно повећати снагу Оружаних снага РФ на милион и по војника, укључујући 695.000 војника по уговору“, рекао је министар.

Узимајући у обзир ширење НАТО-а и јачање потенцијала земаља Алијансе, неопходно је предузети узвратне мере за стварање одговарајућег груписања трупа на северозападу Русије, рекао је Шојгу.

„С обзиром на жељу НАТО-а да изгради војни потенцијал у близини руских граница, као и да прошири Северноатлантски савез на рачун Финске и Шведске, потребне су мере које ће бити одговор на њихово ширење. Треба створити одговарајућу групацију трупа на северозападу Русије“, указао је Шојгу.

Према његовим речима, приоритетни задатак за 2023. годину је наставак специјалне војне операције у Украјини до њеног потпуног завршетка, оценио је Сергеј Шојгу након састанка колегијума Министарства одбране Русије.

Извор: sputnikportal.rs/РТРС