Свет

ПУТИН ЗАПРЕТИО ЗАПАДУ: Русија разматра драстичан корак

Русија, највећи светски извозник енергије, могла би да смањи производњу нафте.

Такође ће одбити да прода нафту било којој земљи која намеће „глупу“ западну горњу границу цена руске нафте, изјавио је у петак председник Владимир Путин, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Група седам великих сила, Европска унија и Аустралија прошле недеље договориле су ограничење цене руске сирове нафте од 60 долара по барелу након што су чланице ЕУ савладале отпор Пољске.

„Што се тиче наше реакције, већ сам рекао да просто нећемо продавати оним земљама које доносе такве одлуке“, рекао је Путин новинарима на конференцији за новинаре у главном граду Киргизије, Бишкеку.

„Размишљаћемо, можда, чак и о могућем, ако буде потребно… смањењу производње“.

Путин је рекао да Русија има споразум о производњи са другим чланицама групе произвођача нафте ОПЕК+, тако да је овако драстичан корак и даље само могућност.

„Размишљамо о овоме, још нема решења. А конкретни кораци биће наведени у указу председника Русије који ће бити објављен у наредних неколико дана“, рекао је Путин.

Продаја нафте и гаса Европи била је један од главних извора руске девизне зараде откако су совјетски геолози пронашли нафту и гас у мочварама Сибира деценијама после Другог светског рата.

Путин је одбацио покушај Запада да стисне руске финансије, рекавши да горња граница од 60 долара одговара цени по којој је Русија продавала нафту.

„Све се своди на ову цифру“, рекао је Путин. „Зато не брините за буџет“.

Према подацима Ројтерса, цена нафте типа Уралс у петак је била око 53 долара по барелу.

Шеф Кремља је упозорио да би покушаји Запада да уведе горњу границу цена довели до глобалног колапса нафтне индустрије, а потом и до катастрофалног раста цена.

„То ће довести до колапса саме индустрије, јер ће потрошач увек инсистирати да цена буде нижа. Индустрија је већ недовољно финансирана, а ако слушамо само потрошаче, онда ће се ова инвестиција смањити на нулу“, рекао је Путин.

„Све ће то у некој фази довести до катастрофалног скока цена и колапса глобалног енергетског сектора. Ово је глуп предлог, лоше осмишљен и лоше промишљен.“

Извор: Б92