Србија

РЕШЕЊЕ НЕДОУМИЦА ОКО БЕСПЛАТНИХ АКЦИЈА: Ево како да проверите да ли их имате и где да подигнете новац

Исплата може да буде и преко 100 евра.

Са данашњом исплатом Телекомове дивиденде, грађани који су од 2010. године добили бесплатне акције од државе на рачуну имају око 7.000 динара само од дивиденди, а ако рачунамо и вредност бесплатних акција на берзи та цифра се пење на око 115 евра, тј. тачно 13.614 динара

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Имајући, међутим, у виду да је прошло више од 12 година од момента када су готово сви пунолетни грађани добили деонице од државе, данас се акција многи само сећају – без детаља о томе да ли су их продали, јесу ли подизали новац од дивиденде, колико би данас могли да имају новца на рачуну и на крају, у којој банци све то могу и да провере.

За највећи број грађана, права адреса за готово сва питања је Пошта. У овој банци можете да проверите да ли, и колико имате бесплатних акција. Овде можете да проверите и колико оне вреде. У Пошти можете и да продате акције, а све што је потребно јесте да тражите њихову продају. Једини потребан документ јесте лична карта, пише Блиц.

У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада на рачуну можете да имате нешто око 100 евра тј. 11.700 динара. Подсетимо, грађани су од 2010. године добили 31 акцију Телекома Србија, 5 акција НИС-а и једну акцију Аеродрома „Никола Тесла“.

Једна акција НИС на Београдској берзи сада вреди 676 динара, а пет колико је сваки грађанин добио пре пуних десет година, укупно 3.380 динара. Акција Аеродрома вреди 1.500 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

Уколико већ нисте, овај новац можете да подигнете – притом ништа нећете изгубити јер подизањем новца од дивиденди не губите ни право на акције, али ни право на дивиденду које ће компаније исплаћивати у наредним годинама.

Са 22. децембром ове године, и исплатом дивиденде од стране Телеком Србија у вредности од 8,4 динара по акцији, грађани који нису до сада дирали бесплатне акције добијене од државе, на рачунима имају скоро 60 евра тј. 7.034 динара.

Последња исплата дивиденди је била дивиденда НИС-а 22. августа ове године, када је на рачуне легло 30,15 динара по акцији, а пре тога у децембру прошле године када је последњи пут Телеком исплатио дивиденду од 4,42 динара по акцији.

Оно што је важно знати код исплате дивиденде, јесте да уколико подигнете овај новац то не значи да губите акције. Напротив, ви сте и даље власник акција, и по основу њих сваке године можете рачунати на нову уплату дивиденде. Одлуку о исплати и висини дивиденде наравно доноси компанија, а у зависности од пословања и остварених резултата.

Извор: BizPortal