Русија

РУСИ ПОСТАВИЛИ СМРТОНОСНУ ЗАМКУ

Војни експерт, директор Музеја ПВО Јуриј Кнутов открива на који начин су Руси успели да пирменом нове тактике задају фаталан ударац на инфраструктуру Украјине и њену ПВО .

Руске трупе су промениле тактику извођења ракетних удара на инфраструктуру Украјине и њену ПВО (ПВО).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као резултат напада 29. децембра, поред уништења критичне инфраструктуре, било је могуће уништити и два ПВО система- код Кијева и у Одеској области.

Војни експерт, директор Музеја ПВО Јуриј Кнутов рекао је за руски портал МК како су сада организовани удари и зашто је украјински систем немоћан против њих.

Напади на инфраструктуру Украјине почели су ноћу. Дронови „Геран-2“ напали су војне објекте Оружаних снага Украјине у централним регионима Украјине и погодили складишта наоружања и опреме, као и места размештања система ПВО у областима Харкова, Запорожја, Дњепропетровска, Одеске и Николајевске области. .

Дронови су такође погађали циљеве у Славјанску и Краматорску, укључујући складиште артиљеријске муниције.

Као што су приметили бројни стручњаци, пре удара крстарећих ракета, изнад већине објеката појавили су се симулатори ваздушних циљева са Лунеберг сочивима (они имитирају ефективну површину расејања правих циљева великих величина – на пример, борбене летелице – „МК“) . Такви уређаји се користе за отварање подручја противваздушне одбране. Након што су Украјинци потрошили пројектиле на мамце, почела је главна фаза нашег напада.

Ујутро 29. децембра извршен је масиван удар крстарећих ракета Калибар, као и ракета са ваздушним лансирањем Кх-101, Кх-22 и Кх-32. Укупно, према украјинским изворима, у нападу је било укључено најмање 120 пројектила.
Према речима војног аналитичара Јурија Кнутова, посебност последњих масовних удара на критичне инфраструктурне објекте Украјине лежи у „сложености и промени састава средстава за напад“.

– Ако смо раније користили само ракете Калибар, а затим се укључило још дронова камиказа типа Геран, сада користимо беспилотне летелице које иду испред скоро највећег дела ракета и ометају систем ПВО, терајући непријатеља да троши ракете на екстремно јефтине и бескорисне дронови – рекао је стручњак.

Друго, ударна група укључује ракете Кх-58 и Кх-31П. Реч је о противрадарским ракетама које се аутоматски наводе радарским снопом украјинских противваздушних система С-300 и Бук. Дакле, ако је реч о Буку, комплекс је потпуно уништен, а ако је реч о комплексу С-300, онда је уништен радар, што чини лансере практично бескорисним.

Према речима стручњака, нова тактика је довела до тога да су током последњег удара онеспособљена четири противваздушна ракетна дивизиона украјинске ПВО.

– Овог пута смо поступили на сличан начин. А таква мешана композиција ударног наоружања доводи до тога да Украјина нашироко користи скупе ракете против релативно јефтиних дронова камиказа и крстарећих ракета. Као одговор, она добија, респективно, долазак противрадарских ракета Кх-58 и Кх-31П.

Као резултат тога, значајан део система ПВО које Украјина користи преусмерава се на замке које користе наше Ваздушно-космичке снаге или ракетне снаге.

Скоро сви циљеви су погођени са великом прецизношћу и ефикасношћу. А то су углавном та средства која су имитатори циљева и дизајнирана су да или одвуку пажњу непријатеља или униште његове радаре који залутају.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке