Свет

РУСИ СУ ХТЕЛИ ЗА 10 ДАНА ДА УРАДЕ ОВО! Путину се помутили планови

Британски истраживачки центар за одбрану и безбедност открио је наводне детаље о московском плану пре инвазије на Украјину, на основу наводно заробљених руских докумената које је потписао Владимир Путин.

Русија је планирала заузме Украјину у року од 10 дана и припоји је до августа ове године, саопштио је Краљевски институт уједињених служби за одбрамбене и безбедносне студије (РУСИ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживачки центар наводи да чак ни заменици шефова у руској војсци нису знали план за инвазију и окупацију Украјине све до неколико дана пре почетка инвазије, а тактичке војне јединице нису примале наређења до неколико сати пре тога.

Заузимање украјинских нуклеарних електрана, централне банке и парламента

Документи су такође открили да је Русија планирала да заузме украјинске електране, аеродроме, водоснабдевање, централну банку и парламент – и да су руске специјалне службе имале задатак да убију украјинско руководство.

Чинило се да Руси претпостављају да ће званичници украјинске владе „или побећи или бити заробљени због брзине инвазије“, наводи РУСИ.

Украјинска обавештајна заједница такође верује да је Русија планирала да употреби белоруске ваздухопловне јединице за заузимање нуклеарних електрана Ривне и Хмељницки.

У плану инвазије су наводно биле и детаљне завере за заузимање украјинских нуклеарних електрана како би се заклониле руске трупе, стекла контрола над енергетским системом земље и потенцијално уцењивале европске земље ризиком од загађења радијацијом.

Русија је планирала да започне инвазију „масовном кампањом ракета и ваздушних напада“ на украјинске војне циљеве, преноси је РУСИ.

Додаје се да Москва неће циљати критичну инфраструктуру као што су електране и железнице јер су оне биле кључне за њене планове да окупира земљу.

Елиминисање украјинских званичника

Руски контраобавјештајни режим саставио је спискове неких Украјинаца, који су били подељени у четири категорије: они које треба убити, они које треба застрашити, они који се сматрају неутралним и које треба подстаћи на сарадњу и они који су спремни да сарађују.

Званичници су планирали да региструју становништво путем чишћења од врата до врата и кампова за филтрирање, навео је РУСИ.

Русија је наводно планирала и присилну сарадњу регионалних гувернера и локалних власти, а ФСБ је имао задатак да ухвати локалне званичнике. Временом је планирала да доведе учитеље и друге званичнике из Русије да започну „преваспитавање Украјинаца“.

Извор: Курир