Свет

РУСИ ЗАПОЧЕЛИ ОСВАЈАЊЕ НОВЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Украјина није једини циљ?

Рат у Украјини је у фокусу светске јавности и сведочимо компликованим и понекад двосмерним политичким одлукама од Вашингтона, преко Кијева, па све до Москве.

Након што је Русија кренула у војну операцију у Украјини, део света се суочио са Москвом, али не силом, већ финансијски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С једне стране, велике економије су увеле економске санкције и забрану увоза кључних нових технологија и компоненти.

С друге стране, Москва нема намеру да се преда и, упркос свему и свима, наставља да гура своју индустрију наоружања до пуног капацитета.

Ствари нису једносмерне као што изгледа, и не дешавају се тако брзо и ефикасно како бисмо желели. Истовремено, Русија показује стоицизам и сналажљивост како би пропорционално одговорила на отпор Запада. Украјина наставља да добија оружје, муницију, опрему, медицинске потрепштине и хуманитарну помоћ од својих партнера против руске Специјалне операције. Русија, с друге стране, узвраћа доследно и са сада већ великим, чак и огромним залихама оружја, пише булгарианмилитарy.

Али Украјина није једина ствар на коју Русија мисли. Највећа територија на свету треба дубље да размисли о својој одбрани. На свим фронтовима и у свим војним доменима.

И док ратује са Украјином ангажујући хиљаде војника у борби, Русија полако преузима крајњи север – Арктик.

Нови сателитски снимци од последњих неколико дана показују текуће поправке на две главне тамошње радарске станице – једна је у Оленегорску, на северозападу Русије, у близини Финске; а други у Воркути, северно од арктичког круга.

Компанија која је представила сателитске снимке је „Маар Тецхнологиес“. Званичници компаније дали су свој коментар за амерички телевизијски канал ЦНН.

Према њиховим речима, прва радарска станица је нова и у одмаклој фази изградње. То је важна локација и за Русију и за НАТО пошто је Оленегорск близу Финске и Норвешке.

Према америчкој компанији Маxар Тецхнологиес, ​​Руси су извршили велике поправке на две писте на северу у две друге руске војне базе на Арктику. Такође, сателитски снимци показују да је Москва недавно ремонтовала још једну радарску станицу Оружаних снага Русије – ону у Тиксију.

Међутим, сателитски снимци нису једини доказ повећане руске активности у тој области. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је, такође америчкој телевизијској компанији ЦНН, да су Руси удвостручили своје војно присуство на високом северу.

„Постоји значајно јачање руске војске на високом северу“, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је рекао да су због рата у Украјини руске базе на Арктику тренутно „у позадини“. Али, по речима шефа НАТО-а, они су од истог стратешког значаја као и Украјина. Разлог – високи север је најкраћи пут од Русије до Северне Америке, односно САД.

Столтенберг је прецизирао да стратешки значај ових база остаје непромењен, управо због актуелног рата са Украјином.

Извор: bulgarianmilitary/М.С.